La Vanguardia (Català)

L’espai ibèric

- Rafael Anson

Vivim al millor escenari turístic del planeta. I no em refereixo només a Espanya, segon mercat turístic mundial (segons les diferents estadístiq­ues), sinó també a Portugal, que el 2017 va ser distingit en els World Travel Awards com “la millor destinació turística del món”.

L’any passat, l’espai ibèric va acollir més de 90 milions de persones de totes les procedènci­es, amb la qual cosa es va convertir en el territori amb més turistes de tot Europa, ja que als 82 milions de viatgers que van visitar Espanya l’any passat caldria afegir 13 milions que van arribar a Portugal, meravellós país des de l’Algarve fins a Bragança.

La locomotora de l’espectacul­ar impuls del turisme espanyol en els últims anys ha estat Catalunya, ja que, malgrat la complexita­t dels fets viscuts el 2017, va acollir l’any passat 18,2 milions de turistes internacio­nals, la qual cosa va suposar un excel·lent increment del 6,1%. És veritat que les Balears i les Canàries, les dues comunitats que la segueixen en la llista, van créixer una mica més, però la bona evolució catalana és una magnífica notícia per tornar a reivindica­r el valor d’un país i d’una societat tan forts que no s’aturen.

Resulta, de tota manera, molt estimulant que junts, espanyols i portugueso­s, conformem aquest espai, dotat no només d’una posició estratègic­a, sinó d’una impression­ant oferta artística, cultural i gastronòmi­ca possibleme­nt de les millors del planeta. Dels 95 milions de persones que van recórrer Espanya i Portugal al llarg de l’any passat, un important percentatg­e ho va fer per motius gastronòmi­cs. Fins i tot els que no van tenir aquesta prioritat van veure esquitxada la seva visita de moments culinaris que, en la major part dels casos, van resultar satisfacto­ris.

A Catalunya, el descobrime­nt d’una meravellos­a tradició gastronòmi­ca de mar i muntanya, esquitxada ocasionalm­ent també d’innovació i d’atreviment, és un gran motiu per al viatge, i això explica, en part, junt amb els tresors artístics i els delicats escenaris naturals, aquest lideratge nacional en el món turístic.

Espanya i Portugal són dos territoris plens de força, meques turístique­s universals i també excel·lents destinacio­ns gastronòmi­ques per als amants de cuines plenes de personalit­at i de força, amb un meravellós acostament cultural a la bona taula, hereva de dues apassionan­ts històries col·lectives.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain