La Vanguardia (Català)

Europa autoritzar­à noves vacunes de la grip per evitar els errors d’aquest any

El vaccí per a l’epidèmia ha estat ineficaç contra una de les soques més agressives

- ANA MACPHERSON

La grip d’aquest hivern ha deixat dues grans sorpreses: la vacuna recomanada per a aquesta temporada ha resultat de molt baixa eficàcia per a un de les soques predominan­ts als Estats Units i especialme­nt nociva per a la gent grans, l’H3N2. I a Espanya ha predominat una soca tipus B, de cognom Yamagata, que no era al combinat de la vacuna. I en canvi la B que sí que hi era, la Victoria, sembla que ha protegit bona part de la població vacunada contra la Yamagata. “Una protecció creuada que haurem d’estudiar”, explica l’epidemiòle­g del Clínic expert en grip Antoni Trilla.

Per totes aquestes fallades de temporada, l’Agència Europea del Medicament (EMA) té entre mans l’autoritzac­ió d’una nova vacuna que, per la seva manera de produir-se en cèl·lules de mamífer estables, assegurari­a més eficàcia que les clàssiques. I a més serà vàlida contra quatre soques en lloc de les tres actuals, cosa que assegura encara més el tret.

El medicament no es podrà comerciali­tzar en els diferents estats de la UE fins a l’epidèmia del 20192020, però el laboratori Seqirus assegura que ha ampliat la seva capacitat i velocitat de producció per atendre el mercat europeu de seguida. “I probableme­nt a preus semblants als de les vacunes clàssiques”,

La producció clàssica en ou genera petites mutacions que s’eviten quan es cultiva en cèl·lules estables

explica el director comercial a Espanya Toni Lloret.

Les vacunes clàssiques es cultiven inoculant ous. Però al costat de les grans virtuts d’aquest mitjà biològic, hi ha petits inconvenie­nts que aquest any han estat grans: durant el cultiu es produeixen petites mutacions respecte a la soca original que s’ha inoculat i pot passar, com aquest any, que amb prou feines protegeixi el 20%-25% dels infectats per alguna de les soques. El cultiu en cèl·lula no té aquestes mutacions i a més és més ràpid, cosa que dona més capacitat de reacció en cas de pandèmia, com la del 2009.

La grip d’aquest any, en espera que acabi i es pugui analitzar amb totes les dades a la mà, sembla que ha provocat més casos greus que han necessitat hospitalit­zació. “Uns 4.000 fins ara a Espanya, uns 1.000 a Catalunya. D’aquests casos greus, el 81% tenien factors de risc i el 64% no estaven vacunats”, apunta Trilla. Això indica que, a més de les fallades reconegude­s, hi ha un descens de l’interès per protegir-se del virus.

Actualment les vacunes de cultiu cel·lular només es poden comprar als EUA. Espanya les porta per a persones especialme­nt vulnerable­s i al·lèrgiques a l’ou. Però la presumible eficàcia més alta s’anirà imposant els propers anys, segons calculen a Seqirus, tot i que coexistint amb les clàssiques. “I en un futur més llunyà, probableme­nt necessitar­em més diversitat de productes, amb adjuvants que millorin la resposta immunitàri­a dels pacients”, apunta Lloret.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El 64% dels malalts greus per grip d’aquest any, uns 4.000 a Espanya, no s’havien vacunat
ANA JIMÉNEZ El 64% dels malalts greus per grip d’aquest any, uns 4.000 a Espanya, no s’havien vacunat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain