La Vanguardia (Català)

El bisbat de Lleida retirarà les ‘trampes’ antinius

- ANTONIO CERRILLO

El bisbat de Lleida va confirmar ahir que retirarà els dispositiu­s inadequats instal·lats per impedir la nidificaci­ó de les cigonyes a les teulades de les esglésies de Santa Maria de Gardeny i Sant Martí. La decisió ha estat presa després del requerimen­t fet pel Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, que va detectar repetides situacions en què els ocells es quedaven enganxats en aquests llocs. A més a més, el bisbat ha accedit a trencar i a obrir les xarxes antinius en què quedaven atrapats aquests ocells als pinacles laterals de la catedral Nova de Lleida. L’actuació es va fer dimarts, quan els bombers van haver d’intervenir d’urgència per rescatar cinc cigonyes que havien quedat enganxades en aquestes xarxes.

L’empresa Stop Cigonya, que fa aquestes tasques, retirarà ben aviat els dispositiu­s perillosos de les esglésies de Sant Martí i Santa Maria de Gardeny, que seran substituït­s per sistemes que impedeixin la nidificaci­ó sense perjudicar els ocells.

De tota manera, el conflicte més important –el de la catedral Nova– continua enquistat per un enfrontame­nt entre el bisbat i la Generalita­t. Aquesta última va demanar al capítol de la catedral Nova que substituís les xarxes antinius dels sostres de la catedral per altres de menys espesses per evitar fer mal a les cigonyes. Tot i això, el capítol de la catedral va respondre presentant una querella contra la delegada del Departamen­t de Territori a Lleida per haver modificat (el 15 de febrer) les caracterís­tiques de la instal·lació quan més de la meitat de les xarxes ja estaven instal·lades i la primera autoritzac­ió s’havia donat una setmana abans. El Govern va autoritzar que es col·loquessin les xarxes de manera provisiona­l fins que s’habilitess­in els sostres de la catedral Nova. Stop Cigonya proposa col·locar aquí també sistemes dissuasius que no perjudiqui­n els ocells.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain