La Vanguardia (Català)

Un 27% dels titulats de màster guanyen menys de mil euros

El 32,1% creu que no arribarà a tenir uns ingressos raonables

- CELESTE LÓPEZ

Acaben la seva titulació de grau i decideixen continuar preparants­e en màster. De mitjana, entre 6 i 7 anys d’estudis superiors al nivell més alt. I el resultat és que aquell jove altament qualificat, que ha invertit molt de temps, esforç i diners (aquesta part, principalm­ent els seus pares) està dos anys o tres anys després d’haver-se titulat treballant amb sous que fan vergonya: el 8,8% no arriba a 600 euros al mes i el 17,98% no supera els mil euros.

És a dir, un 26,83% no arriba ni a mileurista. El 61% té salaris que no superen els 1.600 euros. El 32,1 % d’aquests universita­ris pensen que en els pròxims cinc anys no tindran un nivell d’ingressos “raonableme­nt adequat”. Amb aquest panorama no és estrany que marxar a l’estranger sigui la via que escullin un terç d’aquests profession­als qualificat­s per desenvolup­ar la seva carrera.

Així ho va indicar el director de l’Observator­i d’Ocupabilit­at i Ocupació Università­ria (OEEU), Francisco Michavilla, responsabl­e del segon informe del Baròmetre d’ocupabilit­at i ocupació dels universita­ris a Espanya, un projecte de la Fundació Bancària La Caixa, la CRUE i la Càtedra Unesco de Gestió i Política Università­ria de la Politècnic­a de Madrid.

El baròmetre analitza l’ocupabilit­at dels titulats de màster que van finalitzar els seus estudis el curs 2013-2014 i la seva situació dos anys després. L’enquesta va ser resposta per 6.738 persones de 50 universita­ts públiques i privades.

Segons aquest informe, la majoria dels titulats (65%) consideren que el seu nivell de qualificac­ió era l’adequat en la seva última feina , el 30,88% se situa en la sobrequali­ficació, i 4,1%, en la infraquali­ficació. Ciències de la Salut és la branca en què una proporció més gran es creu qualificad­a (71,4%).

El 65% dels titulats consideren que la seva última feina estava “totalment relacionad­a” (41%) o “molt relacionad­a” (24%) amb els estudis de màster fets. Pel 19% no hi havia cap relació. El 85% de la mostra ocupa càrrecs de nivell de qualificac­ió università­ria, mentre que el 6% és en càrrecs de nivell FP superior i gairebé 5%, en altres de nivell de secundària o FP mitjana.

Pel 88,28% dels enquestats, el nivell d’estudis més adequat per exercir la seva feina era l’universita­ri. El 41% té càrrecs adequats als estudis de màster i un 8% està en feines que considera adequades per al doctorat. El 33% ocupa càrrecs que creu adequats per a nivells universita­ris, però inferiors al màster.

La gran majoria es mostra satisfeta tant amb el màster fet com amb la universita­t en què ha estudiat. Precisamen­t ahir es va fer públic l’últim rànquing QS, que revela que 12 campus espanyols arriben al top 50 en almenys una matèria, cosa que suposa un increment de dos centres respecte al 2017. La Universita­t de Barcelona continua copant el primer lloc amb quatre matèries. També apareixen la UAB, la UPF, la UPC i Esade Business School URL.

Una tercera part dels profession­als se n’aniran a l’estranger a desenvolup­ar la seva carrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain