La Vanguardia (Català)

Vargas Llosa carrega contra la censura

El Nobel vincula el liberalism­e al rebuig d’un independen­tisme que considera “racista”

- FERNANDO GARCÍA

Mario Vargas Llosa està radicalmen­t en contra de la censura que últimament corre per Espanya. Ahir el premi Nobel 2010 es va pronunciar amb rotunditat sobre les recents prohibicio­ns, condemnes i censures d’obres literàries i artístique­s o dels seus autors, com el llibre Fariña, l’obra d’Arco Presos políticos i el raper Valtonyc per una de les seves lletres: “La cultura s’ha de manifestar amb tota llibertat ens agradi o no. La censura no ha d’existir; és un principi liberal bàsic”, va dir ahir a la presentaci­ó a Madrid del seu últim llibre, La llamada de la tribu (Alfaguara): una “autobiogra­fia intel·lectual, ideològica i política” en què, seguint el full de ruta marcat pels seus set pensadors preferits, Vargas Llosa explica el seu trànsit des del socialisme més radical fins al liberalism­e més entusiasta, passant pel desencant davant la deriva dels règims comunistes i, en especial, de la revolució cubana. “Quan em vaig distanciar definitiva­ment del castrisme em vaig sentir com es deuen sentir els capellans que pengen els hàbits”, va dir.

Vargas Llosa segueix en la seva línia de rebuig radical dels nacionalis­mes en general i de l’independen­tisme català en particular. La novetat és que ara comença a veure “aquest fenomen” en retrocés. Amb el suport d’enquestes recents en aquesta direcció, ahir l’escriptor va dir que “el monstre” que va néixer d’“aquell brot nacionalis­ta tan absolutame­nt insensat, cec, inculte i primari” de Catalunya “va quedant enrere; va refluint”. Per tant, la seva esperança, va afegir, és que la regió que diu que estima “torni a ser l’avantguard­a ideològica, cultural i social d’Espanya”, com a parer seu “semblava que era” durant els cinc anys que va viure a Barcelona, del 1970 al 1974.

La presentaci­ó va servir a l’autor per desplegar una apassionad­a defensa del liberalism­e com a “motor de la democràcia” i impulsor de “les reformes socials i mesures més importants a favor dels drets humans”, així com de la creació dels sindicats o la separació entre Església i Estat. Tot això sobre la pedra angular de la igualtat d’oportunita­ts, “idea central” que el liberal Adam Smith va propugnar alhora que la tolerància i l’acceptació dels errors propis i els encerts aliens, va destacar.

Un punt d’inflexió crucial en el viatge i el viratge ideològic de Vargas Llosa va ser –va indicar– el seu descobrime­nt de la “gran revolució” econòmica i política empresa per Margaret Thatcher al Regne Unit, on ell va viure uns quants anys, als seixanta i els setanta. Va ser llavors quan, gràcies a autors també seguits per la premier britànica, com Friedrich Hayek i Karl Popper, es va fer liberal. Al seu llibre, el novel·lista deixa clara la seva admiració per Thatcher, i la compara amb la que també sent per Ronald Reagan. “Per fi apareixien al capdavant de les democràcie­s occidental­s uns líders sense complexos d’inferiorit­at davant el comunisme”, escriu en la introducci­ó.

A la roda de premsa sobre el llibre i altres qüestions, Vargas Llosa no només es va esplaiar a gust en la seva apologia del liberalism­e davant

AMB THATCHER I REAGAN “Per fi apareixien uns líders sense complexos d’inferiorit­at davant el comunisme”

CONTRA TRUMP

“Com pot ser liberal qui projecta un mur amb Mèxic de 25.000 milions de dòlars?”

CONTRA LES PROHIBICIO­NS

“La cultura s’ha de manifestar sempre amb tota llibertat, ens agradi o no”

les “mentides i desfigurac­ions” de què, a parer seu, ha estat objecte; també va contradir sense embuts més d’un periodista amb relació a quines figures i opcions polítiques pertanyen a aquesta doctrina i quines no, encara que ho sembli . “Com vol que Trump sigui liberal si vol construir un mur amb Mèxic que costaria 25.000 milions de dòlars?”, va etzibar a un dels informador­s.

Pel que fa a Espanya, l’escriptor va negar que el PP sigui un partit liberal. I fins i tot va preguntar a un altre periodista: “Està segur que hi ha liberals a Espanya?”. Després va matisar que Ciutadans sí que ho seria des que la direcció va decidir adscriure’s a aquesta doctrina i deixar de banda la inicial vocació socialdemò­crata, cosa que pel novel·lista és “un gran progrés ideològic”. Però “en el poder no hi ha cap partit liberal en aquest país”, va dir. I va adduir que “el liberalism­e no combat l’Estat de benestar”, i pensar que ho fa és demostrar “prejudicis”.

A la seva obra biogràfica, l’escriptor associa les idees liberals amb la condemna dels nacionalis­mes. I per això esmenta les opinions ant i nacionalis­tes d’ alguns dels seu sautors de capçalera, com Adam Smith i José Ortega y Gasset. Aquesta relació antitètica podria explicar el fet que ahir el narrador no posés cap pega a la pregunta que La Vanguardia li va formular sobre el procés independen­tista i les seves arrels. “El nacionalis­me és un monstre; una ideologia absoluta i profundame­nt antidemocr­àtica”, va proclamar. Per afegir que “només als països colonitzat­s al principi el nacionalis­me sembla un moviment”. Tot i això, “molt ràpidament es converteix en el contrari, en una presó en què ens fan creure que pertànyer a una societat determinad­a és un privilegi”, va lamentar. “En el fons de tot nacionalis­me hi ha un racisme profund i una font de violència”. I “ha estat això” el que ha passat a Catalunya: “S’ha creat artificial­ment aquest monstre, bàsicament a través de l’educació i inoculant la ideologia tòxica segons la qual els catalans són víctimes d’Espanya i estarien moltíssim millors i s’ independit­zessin: un afabulació i un fetitxe que no tenen res a veure ni amb la història ni amb la realitat social i econòmica”, va concloure.

 ?? SUSANA VERA / REUTERS ?? El Nobel de Literatura va presentar a la Casa de América de Madrid el seu últim llibre, La llamada de la tribu, una “autobiogra­fia intel·lectual i política”
SUSANA VERA / REUTERS El Nobel de Literatura va presentar a la Casa de América de Madrid el seu últim llibre, La llamada de la tribu, una “autobiogra­fia intel·lectual i política”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain