La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10017

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Veler mantingut en una disposició en què li fan bracejar les veles de manera que unes rebin el vent per la cara de proa i les altres per la cara de popa, per tal de mantenir l’embarcació aturada. En tenen els menús i les bicicletes. 2 Colla d’actors que formen part d’una funció. Gelàveu. 3 Aquest es dedica als rodolins. L’ànima fèrria de la campana que la fa sonar. 4 Raül Arenes Ardèvol. Boletes de les cadenes anomenades rosaris. Extremitat­s que permeten aixecar el vol. 5 L’esperat final del combat. Fet que no ha succeït. Ajuntà universita­ris. 6 Puny d’espasa. Sona el doble de ràpida que la semicorxer­a. Parlotejo. Res no és. 7 Veles retallades. Ho acoloriu amb l’ajut de sant Martí. La més trencadiss­a de l’alfabet. 8 Societat limitada. Pelar algú a la manera del món civilitzat. Planta que té un barri en la televisió infantil. 9 Hi poso manetes. La tercera ciutat marroquina, rere Casablanca i Rabat. El palíndrom més estrany. 10 Combina bé amb algú amb rapidesa ferroviàri­a. El carmí foragita el gos. Dreta com ella sola.

11 Cicònid de bec cònic, papada flàccida i plomatge negrenc molt apreciat per Peret. Jugaré contra esportiste­s de nivell molt inferior. 12 Començo tenir urticària. Esquerda, clivella. Al final, era de terror. 13 Va fent via. Ho valora. Iode. 14 Marcant el tronc d’un arbre amb algun ganivet. Clava un bon cop a les sis de la tarda.

VERTICALS 1 Eugues ben calçades. Porto cap a sobrevent el puny baix d’una vela baixa per poder cenyir millor i enfilar cap a una localitat mallorquin­a.

2 Associat. Rentaràs, també, la roba de la llevadora. 3 Matèria d’estudi en un llibre de text. Sol precedir de manera ben metàl·lica l’esperança i la caritat. Miner que no canta. Pic amb el cim tapat. 4 Un romà fuig de la Xina. Barretes giradisses destinades a enrotllar un fil mentre alguns parlen dels horaris. En un cert sentit, la grega dels mascles més buscaraons. 5 Cossos esporífers. Ho faci amb l’esquena per humiliar-se. Nitrogen. 6 La consonant més balladora. Torno a emmalaltir. Temps perdut.

7 Pot ser d’asseguranc­es o de policia. Sortegi. Servei públic. 8 Línia de temps a Twitter. Sortiré. Halo que envolta el nostre cos als ulls d’un parapsicòl­eg.

9 Acumulació delimitada de pus en un teixit orgànic. Els equins més ratllats.

10 Plaça abreviatur­a. Fúries capitals. Mates de les papilionàc­ies. 11 Disquisici­ó avorridíss­ima. Corrues. Dies sense extremisme­s. 12 Determino una magnitud. Faràs el primer cop a Wimbledon. 13 Ho cobreixen amb roba. El material de les capses de sabates. Tres no és. 14 Socarrarem. Companyia que permet viatjar molt ràpidament.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain