La Vanguardia (Català)

"'Ens ho heu posat molt fàcil' és una de les frases que ens diuen més"

ENTREVISTA AMB ALFONSO TORREÑO, DIRECTOR GENERAL DE GRANDVALIR­A

- ■ NEUS DURAN Barcelona

Va arribar a Andorra procedent de Madrid i durant anys ha exercit diversos càrrecs a Grandvalir­a, fins a ocupar la direcció general. Ens parla de l'evolució del domini esquiable com a seu de grans cites esportives, dels reptes superats i dels plans de futur.

Per què Grandvalir­a fa una aposta tan decidida per acollir esdevenime­nts esportius i que tots siguin d'elit?

Forma part d'una estratègia que portem a terme des de fa més de deu anys per buscar projecció internacio­nal, tant per a Grandvalir­a com per al Pirineu i Andorra. Hi havia certa percepció que teníem una estructura per a debutants. Avui, amb els avenços tecnològic­s que garanteixe­n la neu, a més del nivell òptim de serveis i restauraci­ó, podem dir que el nivell ja s'ha igualat. Hem demostrat que els millors poden competir aquí, per tant, el missatge és que els esquiadors també poden gaudir de les millors instal·lacions. L'estratègia d'apostar per aquests esdevenime­nts és demostrar que podíem competir de tu a tu amb les millors estacions del món. Donar notorietat de marca als mercats internacio­nals.

I en aquest aspecte, ha funcionat?

Sí, el resultat és francament bo, el mercat internacio­nal ja suposa el 45-48%, un 10% més que abans.

Quin retorn mediàtic suposa per a Grandvalir­a acollir proves d'aquesta magnitud?

Molt important, tot i que les maneres de mesurar la repercussi­ó mediàtica, com sabem, són molt heterogèni­es. Amb dades de la FIS, al mercat francès s'ha incrementa­t un 20% la repercussi­ó en mitjans, els últims tres anys. Si parlem de la web de Grandvalir­a, per exemple, tenim tres milions de visites a l'any, quan fa tres anys en teníem un. I a les xarxes socials, som la setena estació del món amb més fans a Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. I la quarta en engagement.

Per què són importants aquests esdevenime­nts per a Andorra?

Sempre hem buscat que també siguin una projecció de la imatge d'Andorra. Que es vegi Andorra com un país que s'involucra i es coordina en ple per ser part de l'esdevenime­nt. És un país de neu, té una cultura de la "La prova esportiva només és l'aparador, el que volem mostrar és la qualitat del servei" neu, i està bé que se sàpiga. Per exemple, l'esdevenime­nt arriba a activitats a les escoles.

Els grans esdevenime­nts esportius realment generen més visites? Generen negoci?

Al marge que vénen 1.500 persones per a les proves, l'aposta real és a llarg termini. El retorn ha de ser per als anys següents, i és el que ha passat. Tant el sector hoteler com infraestru­ctures com Caldea, tots es beneficien de la repercussi­ó dels esdevenime­nts. Hem passat una crisi econòmica d'uns quants anys, durant els quals Grandvalir­a, en comptes de retreure's, ha incrementa­t el públic, i tot el país n'ha sortit beneficiat. Com fixeu l'estratègia per decidir quin esdevenime­nt pot ser beneficiós per a la marca? Com que el que al principi ens interessav­a era donar a conèixer l'ampli ventall de possibilit­ats que oferia el domini, ens enfoquem a intentar captar discipline­s molt variades per demostrar que som una estació completa.

Què diferencia els esdevenime­nts de Grandvalir­a amb relació als que poden organitzar altres estacions?

El gran diferencia­l és el compromís. "Ens ho heu posat molt fàcil" és una de les frases que ens diuen més quan fem d'amfitrions. Destaquen, habitualme­nt, la qualitat de les instal·lacions, dels serveis, de l'oferta complement­ària, la restauraci­ó... És clar, no és el mateix oferir als esportiste­s un showcookin­g que donar-los un entrepà. I aquesta oferta acurada és la mateixa que oferim al client final, que a les enquestes de valoració ens dóna una nota per sobre del vuit.

Més enllà de l'espectacle, quins valors voleu transmetre amb l'organitzac­ió de les proves esportives?

La prova esportiva és l'excusa, l'aparador, el que volem mostrar és la qualitat del servei, que és imprescind­ible.

En tots els esdevenime­nts compteu amb voluntaris?

Només cal veure a la Copa, que hi ha 300 voluntaris, cada any tenim overbookin­g. Està bé, perquè demostra que hi ha compromís de la societat, que Andorra és un país d'acollida.

Els pròxims anys, teniu previst ampliar els esdevenime­nts o continuare­u apostant per pujar encara més el nivell dels que organitzeu?

El 2019 és la culminació de tota la feina, amb la Copa estem a prop del màxim que podem organitzar. Després ens replanteja­rem què farem, perquè ja hem projectat la imatge d'una estació potent i potser abaixem una mica el ritme. S'ha de tenir en compte l'esforç que suposen aquests esdevenime­nts, perquè requereixe­n tot un equip dedicat a les finals. I, a més, duplicar les estructure­s, perquè s'ha de tenir en compte que els organitzem sense penalitzar el client habitual, només es tanquen les pistes de competició perquè el client no es vegi afectat. Ens ho pensarem amb calma.

 ?? Sergi Pla ??
Sergi Pla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain