La Vanguardia (Català)

Lassitsken­e, bandera neutral

La IAAF manté el veto internacio­nal per als atletes russos

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Molt probableme­nt aquesta nit, a Birmingham, on comencen els Mundials en sala (Teledeport­e), Maria Lassitsken­e pujarà al podi a recollir l’or en el salt d’alçada.

Tant si guanya el títol com si no, ho farà sota la bandera neutral. Lassitsken­e (25) és russa, i la Federació Internacio­nal d’Atletisme (IAAF) no té previst aixecar el veto als atletes d’aquest país.

Aquesta no és la família olímpica. Sebastian Coe s’hi està jugant moltes coses. És així des que va accedir al càrrec de president de la IAAF, ja fa dos anys. Ho va fer substituin­t l’etern Lamine Diack (16 anys al comandamen­t), un home sota la lupa, encara en espera d’un judici per corrupció institucio­nal, suborn i xantatge. Hi ha denúncies doloroses. Diuen que Diack s’oferia a ocultar el positiu d’un atleta si es comprometi­a a compensar-lo amb un tant. Entre els fets per xantatge apareix el nom de diversos atletes russos.

Lamini Diack podria anar a la presó, igual que el seu fill, Papa Massata Diack. Per ara, però, tots dos continuen rient-se del món. El pare des de París, i el fill des de Dakar.

Els excessos de la família Diack van enterbolir el futur de l’atletisme. Coe va dir que en corregiria la deriva.

Va entrar fort. Tant, que va posar l’atletisme rus contra les cordes. Es va quedar bastant sol en l’intent. Només la IAAF i la Federació Internacio­nal d’Halterofíl­ia mantenen el veto als esportiste­s russos en les seves competicio­ns internacio­nals.

Des de l’estiu del 2016 l’atletisme rus ha desaparegu­t de l’escena. Els seus atletes només poden competir sota la bandera neutral, i després d’haver superat un seguit de controls antidopatg­e. Molts han hagut de col·laborar amb els investigad­ors i han hagut de demostrar que la seva carrera ha estat neta. Sempre neta.

Set competiran aquests dies als Mundials en sala de Birmingham, que comencen aquesta nit i duraran fins diumenge.

Entre ells sobresurt Maria Lassitsken­e.

La seva presència és una bona notícia per a l’atletisme. Es tracta de la millor saltadora contemporà­nia: ja fa un temps que ronda el rècord del món, aquells eterns 2,09 metres de Stefka Kostadínov­a (els va firmar fa 31 anys, el 1987). Aquest hivern Lassitsken­e va fer un intent sobre 2,07 m. No va poder amb aquest llistó, però sí amb els 2,04 m, un registre que la col·loca molt per sobre de la resta: aquest hivern ha superat els dos metres sis vegades. És l’única que ha superat aquesta frontera. La resta de saltadores s’han elevat, a tot estirar, fins a 1,97 m.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? Maria Lassitsken­e en l’última reunió de Madrid, al febrer
KIKO HUESCA / EFE Maria Lassitsken­e en l’última reunió de Madrid, al febrer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain