La Vanguardia (Català)

El grup Endesa guanya 1.463 milions el 2017, un 4% més que un any abans

L’elèctrica preveu ingressar 576 milions per desmantell­ar les nuclears

- i agències BARCELONA Redacció

Endesa espera rebre una compensaci­ó pròxima als 600 milions d’euros per part de l’Estat pel desmantell­ament de les centrals nuclears en els propers anys. Segons José Bogas, conseller delegat de la companyia, si el Govern traspassa a les elèctrique­s l’execució d’aquesta tasca, Endesa hauria de recuperar entre el 22% i el 24% de la suma que ha aportat en el passat a Enresa, que ascendeix a uns 2.400 milions d’euros. Tenint en compte aquests percentatg­es, la quantitat que recuperari­a Endesa oscil·laria entre els 528 i els 576 milions.

L’esmentada aportació d’Endesa és pràcticame­nt la meitat de la xifra que les elèctrique­s han lliurat a Enresa per al tancament de centrals i la gestió dels residus nuclears, que s’acosta als 5.000 milions. Per aquesta raó, Bogas va recalcar ahir, durant la presentaci­ó davant els analistes dels resultats del 2017, que aquell canvi normatiu no tindria un impacte negatiu en els comptes d’Endesa.

A finals de gener, el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, va avançar en el Congrés dels Diputats la seva intenció de canviar el marc actual perquè la responsabi­litat de desmantell­ar les nuclears quan es tanquin passi de l’empresa pública Enresa a les companyies propietàri­es. Nadal va precisar llavors que, en aquest cas, les elèctrique­s disposarie­n de la part correspone­nt del fons d’Enresa destinat a aquesta finalitat, que es nodreix de les aportacion­s de les empreses.

En tot cas, la repercussi­ó de l’enèsim canvi al marc regulatori tindrà efectes en els propers anys. El 2017, la filial espanyola d’Enel va guanyar 1.463 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 3,7% respecte a l’any anterior, segons els comptes remesos ahir a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), que recullen un impacte positiu de 222 milions per la devolució del bo social. Els ingressos totals van repuntar el 5,7%, fins als 20.057 milions, en tant que el resultat brut d’explotació (ebitda) es va incrementa­r el 3,2% i es va situar en els 3.542 milions. La companyia proposarà a la junta d’accioniste­s el pagament d’un dividend d’1,382 euros per acció, el 5% més que el passat exercici.

L’empresa ingressa 222 milions entre el 2014 i el 2016 per la devolució del bo social per l’Estat

Entre els factors que més van afectar l’evolució del benefici brut el 2017, Endesa va destacar la contribuci­ó d’Enel Green Power España per import de 181 milions (davant els 75 milions del 2016) i el creixement en un 8% del marge brut del negoci regulat (3.284 milions). A més, els ingressos per la devolució del bo social correspone­nt al període 2014-2016 en aplicació de diverses sentències judicials van tenir un impacte positiu de 222 milions d’euros, segons la companyia, que va reduir els seus costos fixos el 4% en termes homogenis.

Aquests factors van compensar el significat­iu descens del marge del negoci liberalitz­at, que va baixar el 18% a causa del fort increment dels costos variables produït per l’extraordin­àriament baixa producció hidroelèct­rica de l’exercici. Així, els costos de compres d’energia van pujar el 21,6%, degut, principalm­ent, al fet que els preus en el mercat majorista es van disparar el 31,6%.

En un comunicat, el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, va subratllar que la companyia va aconseguir uns resultats millors del previst malgrat el “complicat escenari” del primer semestre, amb una alça extraordin­ària dels preus majoristes. “La consolidac­ió a Endesa de Enel Green Power España, la contribuci­ó del negoci regulat, així com els diferents plans d’eficiència” van ser claus, segons Bogas. D’altra banda, el president d’Endesa, Borja Prado, va percebre 3,2 milions d’euros el 2017 per l’acomplimen­t de les seves funcions, un 4,2% més que a l’exercici anterior. Bogas va obtenir una remuneraci­ó total de 2,1 milions, un 7,7% més.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Endesa fa possible que milions de famílies tinguin electricit­at a les seves cases
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Endesa fa possible que milions de famílies tinguin electricit­at a les seves cases

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain