La Vanguardia (Català)

Moody’s pronostica que els paradisos fiscals rebran menys inversions

- P. M. SANDRI Barcelona

Males notícies per als paradisos fiscals. La reforma tributària de Donald Trump, que rebaixa la càrrega impositiva sobre les empreses als EUA, a més de facilitar el retorn dels capitals transfront­erers custodiats a l’estranger corre el risc de passar factura a aquells territoris que han fet de les finances offshore la seva fortuna econòmica.

L’explicació és que, d’alguna manera, aquestes jurisdicci­ons passaran a ser menys competitiv­es, ja que les companyies s’ho pensaran dues vegades abans de transferir-hi la seva riquesa per tributar menys si poden aprofitar-se de millors condicions fiscals al seu país d’origen (sense córrer el risc, a més, de vulnerar la llei).

És el raonament dels analistes de Moody’s, que en un informe difós ahir van alertar que els fluxos directes d’inversió des dels EUA cap a països de baixa tributació amb tota probabilit­at s’aniran reduint, en alguns casos “de forma significat­iva”, encara que no van donar una xifra concreta.

Aquest fenomen afectarà, segons l’agència de qualificac­ió, fins a nou països: Bahames, Barbados, Bermudes, Illes Cayman, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Singapur i Suïssa. “L’impacte no serà tant en la qualificac­ió del deute, ja que aquests països tampoc depenen dels impostos que recapten de les multinacio­nals dels Estats Units, però sí que hi pot haver un retrocés dels fluxos de capitals”, afirmen des de Moody’s.

Els més castigats poden ser les illes Bermudes, a causa de l’estreta relació que hi ha amb els Estats Units, en particular al sector d’exportació de serveis. Per exemple, després de la reforma legal de Trump moltes de les companyies d’asseguranc­es presents als EUA ja no transferir­an els seus beneficis a les filials a les Bermudes, amb el risc de pagar un sobrecost fiscal o una multa.

Tampoc Irlanda no surt gaire ben parada, perquè els fluxos d’inversió estrangera directa represente­n entre el 20 i el 30% de la riquesa del país (entre 2012 i 2016) i gairebé un quart del PIB si s’examinen les xifres del 2017.

Moody’s reconeix, no obstant això, que algunes companyies mantindran la seva presència operativa en aquests països, atrets per un règim regulatori favorable a les inversions, un capital humà competitiu o una ubicació geogràfica avantatjos­a.

Per cert, cal recordar que cap dels països esmentats anteriorme­nt no es considera paradís fiscal, segons l’última llista de la UE. Ahir, noves filtracion­s van confirmar que entre els països europeus hi va haver forts desacords i pressions per salvar les seves jurisdicci­ons de la llista negra, en particular les illes del Regne Unit.

La reforma tributària de Donald Trump fa que aquestes jurisdicci­ons ja no siguin tan convenient­s

 ?? JODIJACOBS­ON / GETTY IMAGES ?? Urbanitzac­ió a les Illes Cayman
JODIJACOBS­ON / GETTY IMAGES Urbanitzac­ió a les Illes Cayman

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain