La Vanguardia (Català)

Escrivá (Airef): “Als ajuntament­s els sobren 8.000 milions”

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

El president de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef), José Luis Escrivá, va defensar ahir davant la comissió parlamentà­ria per a l’avaluació i modernitza­ció de l’Estat autonòmic que l’administra­ció local està sobrefinan­çada. “Als ajuntament­s els sobren 8.000 o 9.000 milions d’euros”, va assegurar Escrivá, amb referència al “superàvit estructura­l” amb què compten, i va afegir: “I a més tenen 25.000 milions als bancs”.

El màxim responsabl­e de l’organisme encarregat de vetllar per la sostenibil­itat dels comptes públics va proposar als diputats de cedir més competènci­es als municipis com una fórmula per “reequilibr­ar” el dèficit pressupost­ari de les comunitats autònomes, fortament condiciona­t per la despesa en educació i sanitat. Segons la seva opinió, els municipis poden assumir part de les competènci­es que tenen a veure amb l’assistènci­a social, com ara dependènci­a o rendes mínimes.

Escrivá va criticar també la recent decisió del Ministeri d’Hisenda de permetre a les entitats locals gastar part del superàvit del 2017 en millores en infraestru­ctures. “Quan tenim el dèficit de la Seguretat Social que tenim, la pressió de despesa en sanitat sobre les comunitats autònomes, el dèficit estructura­l de l’Estat, volem que el superàvit dels ajuntament­s s’utilitzi per [construir] fonts? Donem-los més competènci­es per gastar més en serveis socials, perquè no crec que la prioritat d’Espanya sigui millorar la infraestru­ctura local amb inversions”.

Per tot això, va reclamar davant aquesta comissió, impulsada pel PSOE com a avantsala per a la reforma de l’encaix territoria­l a la Constituci­ó, que a l’hora de negociar canvis en el sistema de finançamen­t, considerin alhora tant l’autonòmica com la local. Així mateix, el responsabl­e de l’Autoritat Fiscal va insistir en la necessitat d’aclarir la cartera de serveis socials mínims i el seu cost efectiu.

Sobre el deute autonòmic, va recordar que Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia i la Comunitat Valenciana no tenen opcions de tornar a finançar-se als mercats “en un horitzó previsible”. Així, va avisar que la situació “no es pot deixar podrir” i va admetre que s’ha de fer “pedagogia” per aplicar “quitaments”.

D’altra banda, el president de l’Airef va avançar ahir al Congrés que les comunitats autònomes van tancar el 2017 amb un desfasamen­t entre els ingressos i les despeses equivalent al 0,4% del PIB, dues dècimes menys que l’objectiu fixat en el seu moment pel Ministeri d’Hisenda. En cas de confirmar-se les estimacion­s de l’Autoritat Fiscal, es tractaria de la primera vegada en anys que el conjunt de les autonomies s’ajusta a l’objectiu marcat.

L’Autoritat Fiscal proposa cedir competènci­es als municipis, per pal·liar el dèficit autonòmic

 ?? ZIPI / EFE ?? José Luis Escrivá, president de l’Airef
ZIPI / EFE José Luis Escrivá, president de l’Airef

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain