La Vanguardia (Català)

El Parlament ratifica la confiança en Puigdemont i reivindica l’1-O

JxCat i ERC evidencien les seves diferèncie­s sobre l’estratègia de la legislatur­a

- JOSEP GISBERT MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El pas enrere de Carles Puigdemont va arribar després que el ple del Parlament el reconegués, amb els vots de Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP, com el “legítim candidat a la presidènci­a de la Generalita­t” que “continua tenint la majoria parlamentà­ria suficient” per ser investit i li ratifiqués la “confiança com a president”. Era el requisit previ i necessari perquè el candidat de JxCat cedís el pas a Jordi Sànchez.

L’aprovació d’aquest reconeixem­ent, però, no va ser senzilla. Primer perquè la CUP va voler vincular la proposta de resolució de JxCat a la reafirmaci­ó de la declaració d’independèn­cia del Parlament del 27-O, però va acabar desistint. I segon perquè, a canvi, el text transaccio­nat inclou un aval al “referèndum d’autodeterm­inació de Catalunya de l’1-O” que els lletrats van advertir que podia contraveni­r les resolucion­s del Tribunal Constituci­onal (TC), i a partir d’aquí Cs, PSC i PP van demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que ho reconsider­és. La situació va provocar moments de tensió entre els blocs independen­tista i constituci­onalista semblants als que es van viure la legislatur­a passada i retards en el ple, que no van impedir, però, que la proposta fos finalment votada.

A la votació, JxCat, ERC i la CUP van donar suport a tots els punts i Catalunya en Comú va donar suport als de rebuig de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, però va votar en contra de la resta. Cs i PP, en canvi, van optar per no participar ni tan sols en la votació, i el PSC tampoc no va intervenir en la d’aval a l’1-O, mentre que va votar en contra de tots els punts restants. I després del ple Cs va anunciar que presentari­a un recurs d’empara al TC perquè entén que el president del Parlament ha vulnerat els seus drets no atenent les seves peticions.

Però, més enllà de l’enfrontame­nt entre els dos blocs, el ple també va servir per visualitza­r les diferèncie­s d’estratègia que hi ha dins el front independen­tista i que aquesta vegada ni JxCat ni ERC ni la CUP no van tenir cap mena d’interès a dissimular. JxCat i ERC, en concret, van mostrar la seva divisió votant en sentit diferent el punt de la proposta de resolució de Catalunya en Comú que constata que “el Parlament s’afirma en la seva representa­ció de la ciutadania de Catalunya, que no pot ser substituïd­a per altres organismes, com a espai de diàleg i solucions, i insta el seu òrgan de govern, la Mesa, a preservar aquesta representa­ció, així com totes les funcions que en deriven”. El resultat va ser que JxCat es va abstenir i ERC va donar suport a una iniciativa que fa referència velada a la creació de l’estructura paral·lela de què Carles Puigdemont disposarà a Bèlgica –el consell de la república que ell mateix presidirà i l’assemblea de representa­nts de la república– i que en teoria està pactada entre les dues parts, però sobre la qual queda clar que mantenen criteris no precisamen­t coincident­s.

JxCat i ERC, de fet, van fer visibles les seves distàncies en un total de tres votacions: aquesta i dues més també de la proposta de resolució de Catalunya en Comú que venen a ser conseqüènc­ia de la primera. En una el Parlament “insta el seu president a emprendre totes les iniciative­s que permetin un desbloquei­g efectiu de la situació actual de l’autogovern de Catalunya” i en l’altra el Parlament “declara la urgència de l’establimen­t d’un Govern

Els comuns s’afegeixen al bloc independen­tista en el rebuig de l’aplicació de l’article 155

efectiu a partir d’una presidènci­a elegida pel Parlament per encarar el restablime­nt de l’autogovern de Catalunya actualment intervingu­t”. JxCat també es va abstenir i ERC també els va donar suport, en línia amb les divergènci­es de discurs que han anat evidencian­t des del 21-D i que tot apunta que seran la tònica imperant al llarg de tot el mandat. És una situació que en el cas d’ERC inclou, a més a més, una evident picada d’ullet a Catalunya en Comú, potser pensant en altres majories de futur.

La CUP, per la seva part, també va deixar constància que la seva posició és molt diferent, i molt distant, de la de JxCat i ERC, però en el seu cas no va ser tan significat­iu el sentit de la votació com el discurs polític, molt contundent a favor de l’aplicació de la república.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Eduard Pujol (JxCat) assenyala abstenció, mentre que Sergi Sabrià (ERC) indica el vot a favor
ÀLEX GARCIA Eduard Pujol (JxCat) assenyala abstenció, mentre que Sergi Sabrià (ERC) indica el vot a favor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain