La Vanguardia (Català)

La multiconsu­lta reuneix les firmes necessàrie­s

L’Ajuntament confia a validar ben aviat les mostres de suport perquè les tres propostes es puguin sotmetre a votació popular abans de l’estiu

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Les tres iniciative­s ciutadanes que volen sotmetre’s a la votació dels veïns de Barcelona en la gran multiconsu­lta van registrar ahir a l’Ajuntament les firmes que han de servir-los com a aval. Gala Pin, la regidora de Participac­ió, va detallar que espera que les preguntes exactes que es formularan a la ciutadania s’aprovin en el ple municipal del proper mes de març, i que la multiconsu­lta finalment es pugui celebrar abans de l’estiu. Gestió dels serveis públics, la lluita contra la gentrifica­ció i la memòria històrica són tres qüestions que sempre creen preocupaci­ó entre la gent. Pin va celebrar que les tres propostes presentade­s hagin superat en principi les almenys 15.000 mostres de suport requerides per prosseguir el procés. És important que hi hagi unes quantes firmes de marge, perquè durant els processos de comprovaci­ó es solen caure unes quantes.

“Això és una festa de la democràcia participat­iva, de la democràcia directa –va subratllar la regidora–. La gent té moltes ganes de participar-hi. La nostra valoració és molt positiva”. El govern de l’alcaldessa Ada Colau va reservar una partida d’un milió i mig d’euros per afrontar les despeses del gran sarau de la participac­ió veïnal. I no descarta ampliar-la si calgués. La multiconsu­lta, però, encara no té data del tot clara. A més, no serà vinculant. Al final, a l’hora de la veritat, l’última paraula la tindrà l’Ajuntament.

La que sol·licita la re-municipali­tzació del servei aigua, la subscrita per la plataforma Aigua és Vida, va assolir les 28.700 firmes. En realitat es tracta d’una de les promeses més controvert­ides del programa electoral que va conduir Colau fins a l’alcaldia. També és la que més esculls està trobant al camí, la que està desencaden­ant més recursos. La regidora Pin també confia que els recursos interposat­s per la Delegació del Govern a Catalunya i per la Cambra de Concession­aris i Empreses Vinculades al Sector Públic contra el nou reglament de participac­ió ciutadana no interferei­xin en el procés de la multiconsu­lta. “No es van dictar mesures cautelars –va destacar la regidora Pin–. De manera que tot continua endavant”. I va afegir que el més probable és que el jutge es pronunciï després que s’hagi celebrat la multiconsu­lta.

La iniciativa de Tanquem els CIE que demana que la plaça d’Antonio López passi a dir-se Idrissa Diallo, un immigrant que va morir al centre d’internamen­t d’estrangers (CIE) de la Zona Franca, va obtenir 17.840 firmes. Aquesta petició també té el suport dels simpatitza­nts de BComú. De fet, l’Ajuntament té previst retirar ben aviat l’estàtua que encara homenatja davant l’oficina de Correos el mecenes que va traficar amb esclaus. La mort de Diallo va generar suports als moviments que demanen el tancament dels CIE, un altre dels objectius declarats del govern de Colau. I la tercera proposta, la que proposa que l’Ajuntament compri el gimnàs social Sant Pau a fi d’ampliar l’immoble i aixecar habitatges socials, va recollir 17.093 firmes. Aquesta idea d’Habitem el Sant Pau prova de portar Barcelona una innovadora forma de cooperativ­isme poc coneguda per aquestes latituds.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain