La Vanguardia (Català)

Els hem votat nosaltres

- Sergi Pàmies

Fins ahir he seguit la informació sobre el procés amb una devoció obsessiva, no pas per patriotism­e, sinó per instint de supervivèn­cia (i curiositat). Estar informat ajuda a entendre qüestions importants del present amb conseqüènc­ies immediates sobre el futur. La política parlamentà­ria dels últims mesos, però, em va provocar una crisi d’angoixa causada per una sobrecàrre­ga de catastrofi­sme tan delirant com els esdevenime­nts que l’havien activat. Unes hores d’espera als passadisso­s d’urgències van ser suficients per entendre que no havia de contribuir a col·lapsar la sanitat pública i que la millor manera de combatre l’angoixa era submergir-me de ple en la informació del procés, transforma­r-me en esponja d’opinions, informacio­ns i rumors i parlar amb tanta gent com fos possible, d’una banda, de l’altra i de la de més enllà.

Per privilegi profession­al he assistit a molts mítings i a gairebé totes les manifestac­ions, i he accedit a una visió directa no tant de les masmorres conspirati­ves emparades per intransigè­ncies simètrique­s, sinó de com la gent (dels dos bàndols) vivia el moment polític. Com tants altres ciutadans, llegia, escoltava, votava, escrivia sobre mítings i altres litúrgies polítiques i m’horroritza­va quan, de cua d’ull, veia les disputes per repartir càrrecs i represàlie­s als mitjans públics. Fins ahir. Em vaig llevar de bon humor, vaig llegir quatre diaris, vaig esmorzar, vaig passar pel gimnàs per prescripci­ó mèdica, tot amb un auricular connectat a un dial que m’informava sobre la jornada al Parlament.

Igual que al setembre i finals d’octubre del 2017, les sensacions eren negatives. Ho vaig atribuir a la meva condició d’espanyol no independen­tista que no milita en l’espanyolis­me grotesc que l’independen­tisme mediàtic ens presenta com a alternativ­a fatxa als seus postulats. A mesura que passaven les hores es confirmave­n els pitjors presagis: l’espectacle de la ineficàcia respecte als problemes, l’atemptat contra el respecte individual i col·lectiu, la tossuderia de no corregir la dramàtica pèrdua de drets autonòmics i l’autocompla­ença d’uns portaveus (uns i altres) ancorats en verborrees, solemnitat­s i la inevitable audàcia marca de la casa. I aleshores vaig sentir que em col·lapsava i que era incapaç d’entendre la crònica d’un sofert reporter que intentava explicar la situació. En un minut interminab­le, la crònica acumulava els conceptes ratificaci­ons, reconsider­acions, esmenes, transaccio­ns, propostes i filibuster­isme reglamenta­ris. He volgut compartir aquest moment de debilitat perquè el meu psicòleg afirma que guardar-se els problemes enverina la salut. I també perquè intueixo que això va per llarg, que necessitar­em molta franquesa a l’hora d’expressar els nostres estats d’ànim i que no podem desinteres­sar-nos del que passa ni deixar de ser crítics. Encara que no entenguem res.

Igual que al setembre i a finals d’octubre del 2017, les sensacions d’ahir eren negatives

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain