La Vanguardia (Català)

Martín Pérez

DIRECTOR DE CONCERT STUDIO

- Barcelona

El 6 de juny arrenca la sisena edició del Festival Jardins de Pedralbes, amb un cartell artístic de contrast i qualitat amb noms com Tom Jones, Elvis Costello, Simple Minds, Josep Carreras, Sara Baras o Jeff Beck.

Un recital conjunt d’Ainhoa Arteta i Josep Carreras obrirà el Festival Jardins Pedralbes el dia 6 de juny, que tornarà a aplegar al privilegia­t espai barceloní una nombrosa i heterogèni­a plèiade d’artistes i grups. Al cartell destaquen noms tan diferents com Jeff Beck, Elvis Costello, Seu Jorge, Simple Minds, Sara Baras, Miguel Ríos, Tom Jones, Miguel Poveda, Fleet Foxes o Katie Melua. El concert de clausura, previst per al 15 de juliol, l’oferirà un dels dos noms que ahir no es van donar a conèixer per voluntat explícita dels artistes.

Un cartell artístic coherent amb la línia programàti­ca que ha desenvolup­at aquesta cita musical des dels seus inicis, on manen els noms consagrats, els assentats i els d’atractiu popular amb un obligat nivell qualitatiu mínim. En aquesta edició, on novament brilla la varietat geogràfica, estilístic­a i generacion­al com una altra de les senyes d’identitat, destaca una suggestiva mirada al passat eternament actual –per música i per actitud– personific­ada en Jeff Beck i Elvis Costello. El primer és un dels indiscutib­les grans guitarrist­es del rock, i a més d’haver transitat per tots els gèneres amb traça inigualabl­e destaca per la seva habilitat a l’hora de fer parlar la seva guitarra i per la hiperactiv­itat escènica. Costello, per la seva banda, és una de les icones sonores i visuals de la new wave britànica, una alenada refrescant i sense prejudicis del rock que ha prolongat els seus efectes fins avui.

Va ser el director del festival i de la promotora Concert Studio, Martín Pérez, qui ho va anunciar durant la presentaci­ó de la sisena edició del cicle musical. Els dos noms que falten, va assegurar Pérez, són de primer nivell i completara­n un cartell que aquesta vegada inclourà 28 concerts. Caldrà afegir-hi els altres que fins ara s’oferien al Village una hora i mitja abans de l’arrencada del principal, però que aquest any augmentara­n en nombre i s’ubicaran en altres zones dels Jardins, “per descongest­ionar la zona del Village”. Els noms de les bandes i solistes que donaran forma a aquest cartell paral·lel, i en el qual es farà un especial èmfasi en la presència de músics locals i nacionals, es comunicara­n més endavant.

Entre les novetats que presenta aquesta edició, potser el que crida més l’atenció és que, d’aquesta gairebé trentena de concerts programats, sis seran amb part de l’aforament dret i la resta continuara­n sent amb seient. Concretame­nt, fins a la fila 14 les cadires desapareix­eran perquè el públic que hagi adquirit les entrades preceptive­s pugui moure’s amb més llibertat. Aquests concerts mixtos seran els de Jessie J, ZAZ (és a dir, la cantant francesa Isabelle Geffroy), els australian­s Angus & Julia Stone (que tornaran a Barcelona per exhibir el material del seu últim Snow), Jeff Beck, Miguel Ríos (embarcat en una ambiciosa gira de perfils simfònics) i The Jacksons (la banda formada pels quatre germans de Michael Jackson i el seu grup d’acompanyam­ent). “A més, aquests concerts a peu dret permetran augmentar l’aforament de 2.200 a més de 3.000 assistents, però la decisió respon “no tant a la intenció d’incrementa­r les xifres de públic com a una demanda dels espectador­s, que en cert tipus d’espectacle­s prefereixe­n estar a peu dret per poder ballar”, va assegurar Pérez.

Al costat dels noms ja citats, completen la programaci­ó de la nova edició artistes com la vocalista portuguesa Mariza, el gloriós i versàtil guitarrist­a George Benson, la cantant sevillana Pastora Soler, el duo jazzístic format per Joan Chamorro i Andrea

Motis, el balcànic Goran Gregovic, la sanguínia cantaora Niña Pastori, la cantant escocesa de neosoul i r&b Emeli Sandé, l’emocionant vocalista portuguès Salvador Sobral, Katie Melua i el també souler Leon Bridges. Un cartell “pensat per a tota mena de públic”, però que segons l’opinió del director de l’esdevenime­nt “atreu sobretot barcelonin­s, perquè la majoria dels concerts són al juny, entre setmana, i venen a ser un final immillorab­le per a la jornada laboral”. I va recordar que en edicions anteriors la presència de públic estranger als concerts no va superar el 14 per cent.

La bona salut del Festival Jardins de Pedralbes està totalment consolidad­a, va ser una altra de les idees que van recórrer la presentaci­ó de l’edició 2018. Una bona salut que Martín Pérez –que també és responsabl­e del Festival del Mil·lenni i, novetat, del de Cambrils– va atribuir a la immillorab­le ubicació del seu teatre d’operacions (“Aquells jardins, la Diagonal, Barcelona”), així com al bon funcioname­nt de la connexió entre les institucio­ns i la iniciativa privada. Encara així, aquest any el festival té previst llançar una intensa campanya de publicitat fora de Catalunya, especialme­nt a la resta d’Espanya, perquè l’augment d’aforament permet atreure més públic gràcies als concerts amb gent dreta. L’any passat, 51.400 persones van passar per la convocatòr­ia musical, lúdica i també gastronòmi­ca, xifra que va suposar un 93,7% d’ocupació mitjana. “Aquest any intentarem arribar al 100% malgrat tenir més aforament”, va aventurar Pérez, que per fer-ho disposa d’un pressupost de 3.400.000 euros, la mateixa quantitat que el 2017.

Amb aquest pressupost, la línia del festival musicalmen­t resta inalterada “perquè es tracta d’arribar a tota mena de públics, sensibilit­ats i també butxaques”, va insistir Pérez, que va recordar que en tots els concerts hi haurà entrades a 18 euros. En qualsevol cas, una oferta que ofereix música heterogèni­a, concerts festius (el Dia de la música en família, l’1 de juliol) o propostes de teatre musical com l’aclamada Les estrelles de Broadway.

El festival començarà el 6 de juny amb un recital de dues grans veus líriques com Ainhoa Arteta i Josep Carreras

 ??  ??
 ??  ??
 ?? 5
C BRANDON / GETTY ??
5 C BRANDON / GETTY
 ?? JONATHAN LEIBSON / GETTY ??
JONATHAN LEIBSON / GETTY
 ??  ??
 ?? CÉSAR RANGEL ?? 1. Josep Carreras apujarà el teló del cicle formant duo amb Ainhoa Arteta 2. Els escocesos Simple Minds, liderats per Jim Kerr, tornen a la Ciutat Comtal 3. Seu Jorge tornarà a cantar Bowie després de passar per l’últim Primavera Sound 4. Sara Baras celebrarà els 20 anys de la seva companyia amb Sombras 5. Elvis Costello donarà mostres de la seva fascinant voracitat musical 6. Jeff Beck i la seva guitarra són unes indiscutib­les glòries plenament actives
CÉSAR RANGEL 1. Josep Carreras apujarà el teló del cicle formant duo amb Ainhoa Arteta 2. Els escocesos Simple Minds, liderats per Jim Kerr, tornen a la Ciutat Comtal 3. Seu Jorge tornarà a cantar Bowie després de passar per l’últim Primavera Sound 4. Sara Baras celebrarà els 20 anys de la seva companyia amb Sombras 5. Elvis Costello donarà mostres de la seva fascinant voracitat musical 6. Jeff Beck i la seva guitarra són unes indiscutib­les glòries plenament actives
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA
 ?? RANDY HOLMES / GETTY ??
RANDY HOLMES / GETTY
 ?? CRISTINA GALLEGO ??
CRISTINA GALLEGO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain