La Vanguardia (Català)

Els deures fets

Rajoy anuncia a través de Twitter que la xifra permet crear ocupació

- EDUARDO MAGALLÓN

Mariano Rajoy anuncia que Espanya va tancar el 2017 amb un dèficit públic equivalent al 3,07% del PIB, un desfasamen­t pressupost­ari lleugerame­nt inferior al límit màxim fixat per Brussel·les, del 3,1%.

El president Mariano Rajoy va revelar ahir a través de Twitter que Espanya va tancar l’any passat amb un dèficit públic equivalent al 3,07% del PIB. El desfasamen­t pressupost­ari se situa lleugerame­nt per sota del límit màxim fixat per Brussel·les del 3,1%. El compliment del sostre de dèficit el va aconseguir l’any passat també Catalunya a l’acabar amb un desfasamen­t del 0,58% del PIB, per sota del 0,6% marcat com a màxim.

Rajoy va indicar en un tuit que “Espanya compleix: hem reduït el dèficit públic del 2017 al 3,07% (4,3% el 2016). Una dada fonamental per continuar creixent, creant ocupació i garantint els nostres serveis públics”. El 2016 el dèficit públic d’Espanya va tancar en el 4,5% del PIB, encara que si no es tenen en compte els ajuts a la banca aquell percentatg­e es redueix al 4,3%.

Amb el nivell de dèficit aconseguit, Espanya s’acosta a l’objectiu de sortir del procedimen­t de dèficit excessiu. Una vegada que baixi del 3% podria quedar fora d’aquest mecanisme de control pel qual s’ha de presentar un “pla amb les mesures i les polítiques correctore­s” a la Comissió Europea que pot arribar a sancionar els països que no segueixin les recomanaci­ons de la Unió Europea. Per a aquest any l’objectiu fixat per a Espanya està situat en el 2,2%, amb la qual cosa previsible­ment sortirà d’aquest protocol.

La dada que ahir va avançar Rajoy es coneixerà en detall previsible­ment la setmana vinent quan es detalli el dèficit de l’Estat, les comunitats autònomes i els ajuntament­s. Serà just abans que l’Executiu aprovi el projecte de pressupost­os generals al consell de ministres extraordin­ari.

El límit pactat amb Brussel·les del 3,1% el 2017 es desglossav­a en un dèficit de l’1,1% per a l’Estat, un 1,4% de la Seguretat Social i el 0,6% restant per a les comunitats autònomes. En canvi, per a les corporacio­ns locals s’estimava l’equilibri pressupost­ari, encara que en els últims anys han registrat superàvit.

Mariano Rajoy era ahir a Brussel·les, on se celebra el Consell Europeu, que reuneix els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea. Espanya és l’únic país de la UE que encara no ha sortit del procedimen­t de dèficit excessiu. Els estats membres tenen l’obligació de remetre a Brussel·les les seves dades abans del 31 de març.

El dèficit és la diferència entre els ingressos i despeses. Quan un Estat gasta més del que ingressa –com és el cas d’Espanya–, genera un dèficit que ha de ser finançat amb deute públic.

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? Mariano Rajoy
OLIVIER HOSLET / EFE Mariano Rajoy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain