La Vanguardia (Català)

Títol qüestionat

-

Continua la polèmica sobre la presumpta falsificac­ió de les qualificac­ions del màster a la Universita­t Rey Juan Carlos de Cristina Cifuentes.

La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, dimecres a la nit donava per conclosa la polèmica al voltant de la presumpta falsificac­ió de les qualificac­ions del seu màster a la Universita­t Rey Juan Carlos (URJC) amb un vídeo gravat al seu despatx. Es precipitav­a. Ahir, des de primera hora del matí, la controvèrs­ia revifava arran de nous interrogan­ts sobre el seu pas per la URJC.

El mitjà que va denunciar el presumpte frau en les seves notes, ElDiario.es, subratlla que l’acta de la presentaci­ó del seu treball final de màster (TFM) està firmat per tres professore­s del centre, quan la normativa que regula aquests exàmens especifica que almenys un membre del tribunal ha de ser de fora de la URJC. Tampoc no està clar per què va pagar taxes quatre mesos després d’haver acabat el curs. A més, l’acta de notes que ahir exhibia Cifuentes per provar les seves qualificac­ions està firmada per l’actual secretària general de la URJC, Pilar Charro Baena, que no exercia el càrrec el 2012, quan la presidenta va cursar el màster; per tant, és un document acreditati­u redactat a posteriori.

I, sobretot, continua sense aparèixer la tesi final que Cifuentes va redactar i va defensar davant el tribunal. La presidenta va evitar l’afer ahir en la sessió de control de l’Assemblea de Madrid: va entrar i va sortir de la Cambra regional sense aturarse davant la munió de mitjans que l’esperaven. Ignacio Aguado, de Ciutadans, clau de la governabil­itat madrilenya, no es considera satisfet amb les explicacio­ns i creu que hi continua havent dubtes. José Manuel Franco, del PSOE, manté viva la hipòtesi de la moció de cesura, i Lorena Ruiz-Huerta (Podem) la convida a triar entre acreditar la pulcritud del seu títol o dimitir. Íñigo Errejón, presumible candidat a la presidènci­a madrilenya d’aquest partit, vetlla armes mentre exigeix que ensenyi la tesi: “No vull pensar que tingui algú redactant-la per tenir alguna cosa per ensenyar”.

Però el cas ha desbordat la política i ha amarat el món acadèmic. Tretze associacio­ns d’estudiants han presentat una denúncia davant la Fiscalia Superior de Madrid contra Cifuentes pels presumptes delictes de falsedat documental i suborn. I la URJC mateixa, davant l’enrenou que han causat les seves deficients explicacio­ns de dimecres, ha decidit obrir una investigac­ió interna sobre el cas Cifuentes, una decisió que era beneïda ahir per la Conferènci­a de Rectors (CRUE) –organisme que representa les universita­ts espanyoles–, que considera que cal aclarir què ha passat i evitar que la institució acadèmica quedi en dubte per un afer tèrbol.

 ?? DANI DUCH ?? Cifuentes ahir a l’Assemblea de Madrid
DANI DUCH Cifuentes ahir a l’Assemblea de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain