La Vanguardia (Català)

Preguntes per al dia d’avui

-

A les 10.30 h Jordi Turull, candidat a president, ha de comparèixe­r davant el Tribunal Suprem a Madrid, on el magistrat Pablo Llarena li ha de comunicar l’ordre de processame­nt. Ho fa amb els diputats Josep Rull i Raül Romeva, i Marta Rovira, Dolors Bassa i Carme Forcadell, que van renunciar a l’escó ahir a la nit.

Turull pot ser suspès?

La llei d’Enjudiciam­ent Criminal estableix que en delictes de rebel·lió es procedeix a la suspensió de càrrecs públics els processats amb interlocut­òria ferma i ordre de presó preventiva. La decisió de Llarena pot ser recorregud­a en el termini de tres o cinc dies davant el mateix jutge i la sala. De tota manera, s’ha d’aclarir si la suspensió dels seus drets com a diputats es veuen afectats abans.

Què passa si avui Turull acaba a la presó?

Una possibilit­at és que el jutge dicti ordre de presó contra Turull. En aquest cas, la segona sessió d’investidur­a hauria de quedar suspesa. Segons les mesures cautelars dictades pel Constituci­onal en el cas de Puigdemont, no es pot produir una investidur­a en absència. A tot plegat s’afegeix el fet que, en cas d’entrar a la presó algun dels tres diputats processats, JxCat i ERC perdrien els vots dels tres parlamenta­ris, més els de Junqueras i Sànchez –que encara no ha renunciat a l’escó–, que ja estan empresonat­s.

Qui afectarà l’ordre de processame­nt?

Afectarà els 28 investigat­s, per més que avui el magistrat només n’hagi convocat sis. De fet, les pròximes setmanes seran convocats altres imputats –entre els quals Forn o Sànchez– i s’ordenarà la detenció dels que viuen fora d’Espanya. Allà previsible­ment començarà l’activació de les euroordres per perseguir l’expresiden­t de la Generalita­t. En paral·lel està previst demanar l’anul·lació del seu passaport.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain