La Vanguardia (Català)

El Suprem manté Forn a la presó perquè va incitar a “actes de violència”

Els jutges no acullen les “raons humanitàri­es” que va al·legar la Fiscalia de l’Estat

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Sala d’Apel·lacions del Tribunal Suprem (TS) va denegar ahir la posada en llibertat de l’exconselle­r d’Interior Joaquim Forn i de l’expresiden­t de l’ANC, Jordi Sànchez. En termes genèrics, el rebuig es basa en el risc de reiteració delictiva. Però la resolució va més enllà i prova de reforçar especialme­nt l’acusació de rebel·lió. Per això la interlocut­òria subratlla que Forn va contribuir “a l’execució d’actes de violència per part d’altres, encaminats a permetre el referèndum”. I afegeix que l’exconselle­r d’Interior va actuar en aquest sentit “partint de l’acomplimen­t d’aquell càrrec”.

D’alguna manera, aquests arguments permeten preveure quins seran els que exposi l’ordre de processame­nt que avui comunicarà el jutge del cas 1-O, Pablo Llarena, als investigat­s. La insistènci­a del Suprem a esmentar el concepte “violència” –que apareix en uns quants passatges de la resolució dictada ahir– implica amb tota probabilit­at que les acusacions inclouran el tipus penal de rebel·lió, i no només el de sedició i malversaci­ó.

Tot plegat fa versemblan­t la possibilit­at que el jutge modifiqui la situació dels investigat­s que ha citat perquè comparegui­n avui personalme­nt. Es tracta de Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Marta Rovira, Dolors Bassa i Josep Rull. L’acció popular, exercida per Vox, estudia demanar presó incondicio­nal per a tots, però la incògnita més important és quina posició adoptarà aquesta vegada la Fiscalía, vistes les seves variacions d’estratègia dels últims dies.

Els magistrats afirmen que la responsabi­litat de Forn “sorgeix per l’abandoname­nt de l’obligació policial de garantir l’ordre constituci­onal i legal”. I subratllen que, després dels incidents davant de la Conselleri­a d’Economia, va manifestar: “Votarem, no ens fa por”. I això –afegeixen–, “examinat en el context on té lloc, és fortament indicatiu d’una incitació, dirigida a les mateixes masses socials favorables a la independèn­cia que ja havien actuat amb violència en els incidents referits”.

Aquestes considerac­ions han pesat més per a la Sala d’Apel·lacions que les “raons humanitàri­es” a què va al·ludir la Fiscalia General de l’Estat quan va ordenar als fiscals del Suprem defensar la petició de llibertat de Forn. Sobre aquest punt, la resolució subratlla que l’existència d’un problema de salut de l’exconselle­r “no li consta a aquesta sala” i “no va ser al·legada ni documentad­a per la defensa”. La Fiscalia tampoc no ho va fer, perautonòm­ics” què es va limitar a explicar la seva posició al·ludint a les ordres del fiscal general. El Suprem, en tot cas, deixa oberta aquesta qüestió, i afirma que més endavant podrà “valorar aquests aspectes” i “l’eventual modificaci­ó de les circumstàn­cies concurrent­s per adoptar en cada moment la resolució” que resulti “procedent”.

Però ara per ara el que els magistrats diuen que tenen més en compte és que els fets van revestir una “especial gravetat”, perquè van suposar “un evident alçament directe contra la Constituci­ó, l’Estatut d’autonomia i la resta de l’ordenament jurídic d’un Estat democràtic­ament organitzat”. I tot això “executat des dels poders públics i concretat en “actuacions que incitaven la ciutadania favorable a la independèn­cia a dur a terme comportame­nts que amb alta probabilit­at es convertiri­en en actituds violentes”, un concepte que, per tant, es torna a esmentar aquí una vegada més.

La resolució torna a insistir en aquest factor quan afegeix que en el delicte de rebel·lió el bé protegit és l’“ordre constituci­onal de l’Estat democràtic davant alçaments acompanyat­s de violència”. I amb la presó preventiva “es tracta d’evitar” més “lesions d’aquest interès”. Els magistrats subratllen en un altre apartat que “és de tota evidència que amb la mesura cautelar [de presó] no es pretén imposar, ni s’imposa, un càstig per mantenir un determinat pensament polític”.

El problema, per tant, no és –sosté la resolució– la ideologia independen­tista, sinó que “no hi ha indicis que s’hagi abandonat de manera clara i definitiva la idea de l’enfrontame­nt amb l’Estat i, consegüent­ment, amb la possibilit­at d’enfrontame­nt físic amb els agents que actuen per assegurar el compliment de la llei”. La interlocut­òria que denega la llibertat de Jordi Sànchez insisteix en aquests raonaments, i remarca “la seva posició d’influència en les mobilitzac­ions multitudin­àries”, en el que la Sala d’Apel·lacions considera “l’intent de segregació violenta d’aquest territori [Catalunya] de la unitat nacional”. I en aquest sentit al·ludeix a Sànchez com a “icona” d’“associacio­ns expertes en mobilitzac­ions populars”.

El Constituci­onal també va rebutjar ahir un recurs de súplica de Sànchez per tal que se suspengués cautelarme­nt la seva situació de presó.

La insistènci­a del TS a parlar de violència anuncia que avui es processarà per rebel·lió

La gran incògnita és quina serà la posició de la Fiscalia després dels canvis d’estratègia

 ?? ÀLEX GARCIA / ARXIU ?? Joaquim Forn al Palau de la Generalita­t el 24 d’octubre
ÀLEX GARCIA / ARXIU Joaquim Forn al Palau de la Generalita­t el 24 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain