La Vanguardia (Català)

Dos científics morts per una allau en alta muntanya

Una tercera persona, que acompanyav­a les víctimes quan van quedar sepultades, està ingressada greu a l’hospital de Bellvitge

- PAU ECHAUZ Vielha

Tres persones que estaven fent tasques d’investigac­ió científica a l’àrea del Lac Redon, a la vall de Conangles, a la boca sud del túnel de Vielha, van haver de ser rescatades ahir al matí perquè van ser sepultades per una allau de neu que els va caure al damunt. De les tres, dues van morir i una altra ahir continuava en estat crític a l’hospital de Bellvitge, amb politrauma­tisme. Els tres científics pertanyen al Centre de Recerca d’Alta Muntanya, adscrit a la Universita­t de Barcelona (UB), i eren a la zona buscant mostres de la biologia del paratge.

El rescat es va activar cap a tres quarts de deu del matí, quan a la caserna dels pompièrs d’Aran van rebre un avís del Centre de Recerca d’Alta Muntanya que havien perdut contacte amb tres persones i que podien estar atrapades per una allau a prop del Lac Redon, 2.100 m., a la part dreta de la boca sud del túnel de Vielha. S’hi van desplaçar immediatam­ent els

pompièrs i el GRAE dels bombers de la Generalita­t amb un helicòpter, i van localitzar de seguida les tres persones atrapades gràcies al fet que totes tres anaven equipades amb el dispositiu Arvac. Lamentable­ment, dos dels científics ja havien mort per parada cardioresp­iratòria, mentre que el tercer va ser traslladat amb un helicòpter medicalitz­at a Vielha i posteriorm­ent a Bellvitge.

Els tres alpinistes eren muntanyenc­s experiment­ats, anaven ben equipats amb esquís i participav­en en un projecte d’investigac­ió amb finançamen­t de la Unió Europea. Els dos esquiadors trobats morts són un veí de Vilaller (Alta Ribagorça), natural de Guipúscoa de 43 anys, i el segon, de 39 anys, veí de Benasc (Osca), mentre que el ferit, de 44 anys, és veí de la Vall de Boí.

Segons el cap dels pompièrs, Juan Miguel Riu, el nivell del perill d’allaus era mitjà, 3 sobre 5. Una primera hipòtesi de l’accident és que les plaques de gel i neu formades durant la nit a causa del vent podrien haver desencaden­at l’allau. Els Mossos d’Esquadra i el jutjat d’instrucció de Vielha estan investigan­t els fets.

Amb aquestes dues víctimes ja són sis les persones mortes a la muntanya per allaus durant el març, quan el perill s’accentua. El dia 3, dos muntanyenc­s càntabres van perdre la vida després de quedar sepultats per una allau de neu al vessant francès del Pirineu, a prop del túnel de Bielsa. Tres components més del grup, que feien esquí de fons a la zona, van sortir-ne il·lesos després d’aconseguir allunyar-se per si sols de la capa de neu. Dos dies abans, l’1 de març, a Andorra la Vella un guia de muntanya de 34 anys va morir a causa d’una allau que el va atrapar a la zona de l’estació d’esquí d’Arcalís, i el seu acompanyan­t va quedar ferit d’un genoll.

Durant aquest mes de març sis muntanyenc­s han mort a causa de les allaus, després de les nevades intenses

 ?? MARTA LLUVICH / ACN ?? L’helicòpter dels Mossos i l’equip de rescat de la zona
MARTA LLUVICH / ACN L’helicòpter dels Mossos i l’equip de rescat de la zona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain