La Vanguardia (Català)

Zuckerberg parlarà a la Cambra de Representa­nts

El comitè d’Energia i Comerç el cita a declarar

-

Mark Zuckerberg, cofundador de Facebook, haurà de comparèixe­r davant un panel de membres de la Cambra de Representa­nts dels Estats Units. El comitè d’Energia i Comerç d’aquesta Cambra va indicar ahir en un comunicat que Zuckerberg “és el testimoni correcte per donar respostes al poble nord-americà”. Unes hores abans, en una escarida entrevista, el magnat s’havia mostrat disposat a donar explicacio­ns, encara que sense comprometr­e’s gaire. Segons un comunicat del president d’aquest panel, Greg Walden, i del principal representa­nt demòcrata, Frank Pallone, els homes de Facebook han deixat “moltes preguntes” sense respondre en una sessió informativ­a realitzada per executius de l’empresa dimecres davant membres de la Cambra. Uns altres cinc comitès estan rebent informes, i un grup bipartidis­ta de legislador­s ha demanat la presència de Zuckerberg.

Segons va transcendi­r ahir, executius de Facebook es van reunir dimecres durant dues hores en una sessió en privat amb personal dels dos partits polítics, segons van comentar a l’agència Bloomberg dues persones que van assistir a la reunió. La pregunta més incòmoda per als executius de Facebook va ser la de determinar si existien altres “mals actors” que, com Cambridge Analytica, haurien pogut tenir accés a una quantitat tan massiva de perfils. En aquella reunió, els representa­nts de Facebook van reconèixer que desconeixi­en fins a quin punt podia haver estat difosa aquesta informació ni quantes còpies se’n podien haver fet.

El misteri més gran que plana sobre el cas és saber com el cofundador de Facebook va poder permetre que milions de dades dels usuaris de la xarxa social fossin utilitzade­s amb finalitats polítiques després de les revelacion­s que espies russos havien explotat les dades de la plataforma per interferir en la campanya presidenci­al del 2016 als Estats Units.

Cambridge Analytica hauria recopilat dades de 57.000 milions d’amistats (friendship) entre usuaris de Facebook a mesura que creava una empresa de consultori­a electoral que es vantava de poder influir en els votants en eleccions de tot el món. Uns 270.000 usuaris havien autoritzat un acadèmic a utilitzar les seves dades amb finalitats d’investigac­ió. Tot i això, segons la versió més estesa,

Kogan va rebre milers de milions de dades de la xarxa social a tot el món

aquesta persona, Aleksandr Kogan, hauria violat les regles de privacitat quan va lliurar totes aquelles dades a la consultora política.

Segons una informació difosa ahir per The Guardian, abans que Kogan fos apartat de la plataforma social, l’investigad­or hauria gaudit d’un tracte exquisit per part dels directius de Facebook. En concret, la companyia va subministr­ar al laboratori de Cambridge en el qual treballava Kogan les dades de “cada amistat formalitza­da el 2011 a cada país del món a nivell agregat”. El resultat va ser un estudi sobre “internatio­nal friendship” publicat a Personalit­y and Individual Difference­s, el 2015.

Dos empleats de Facebook van firmar com a coautors de l’estudi al costat d’investigad­ors de Cambridge, Harvard i Berkeley. Kogan va posar la seva firma en aquell informe, encara que sota el nom d’Aleksandr Spectre. Una nota de premsa de la Universita­t de Cambridge s’enorgullia que la publicació fos “el primer resultat de l’actual col·laboració entre el laboratori Spectre a Cambridge i Facebook”. La companyia fundada per Zuckerberg no va voler ahir precisar si hi ha al món altres col·laboracion­s d’aquesta naturalesa.

“La magnitud del volum de les dades transferid­es implica una estreta relació entre Kogan i Facebook –explica Jonathan Albright, director del Tow Center for Digital Journalism de la Universita­t de Colúmbia–. No és normal per a la companyia compartir aquest tipus de dades. Suggereix algun tipus de partenaria­t amb Kogan/Spectre”, va concloure.

Fonts de l’empresa desconeixe­n si hi ha més casos com el de Cambrigde

 ?? MANJUNATH KIRAN / AFP ?? Publicitat de carrer de Facebook a Bangalore
MANJUNATH KIRAN / AFP Publicitat de carrer de Facebook a Bangalore

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain