La Vanguardia (Català)

Bones notícies

- Josep Oliver Alonso

Comentàvem fa uns dies els moviments de Draghi anunciant que el temps de les polítiques expansives s’acaba. Aquesta setmana hem tingut un senyal més d’aquest final: el governador de la Fed, Jay Powell, es va estrenar anunciant una nova pujada de tipus i avançant que encara s’elevaran tres vegades més el 2018 i tres més el 2019.

Aquest canvi en les condicions monetàries arriba, per sort per a nosaltres, en uns moments en què l’economia continua creixent a bon ritme. I amb perspectiv­es positives: el Banc d’Espanya aposta per un avenç del PIB el 2018 del 2,7%, un ritme que s’hauria de moderar cap al 2,3% i el 2,1% el 2019 i el 2020. Amb això, la taxa d’atur podria caure a finals d’aquell període a prop de l’11%.

El mantenimen­t de l’expansió deriva, fonamental­ment, de les polítiques monetàries realitzade­s, l’empenta més gran de l’economia mundial i una certa reducció de la incertesa global, encara que la situació italiana dista d’haver-se resolt i el proteccion­isme als Estats Units pot frenar el creixement futur.

Al costat d’aquests elements exteriors, destaca la continuïta­t en la correcció dels desequilib­ris bàsics de l’economia espanyola. En particular, el desendeuta­ment del sector privat, el mantenimen­t de superàvits amb la resta del món, la reducció del dèficit públic i la millora gradual

Espanya va corregint els seus desequilib­ris, especialme­nt el deute privat i els dèficits del compte corrent i el públic

del sector immobiliar­i. D’entre ells, voldria cridar l’atenció sobre els superàvits per compte corrent: ja el 2013 s’havia reabsorbit l’enorme forat exterior heretat dels anys previs a la crisi (i que va assolir la insòlita xifra del -11% del PIB el 2007); i, a partir de llavors, estem vivint en la més llarga etapa de superàvits de la història moderna d’aquest país.

Si el PIB nominal continua creixent els propers tres anys al voltant del 4%, el superàvit exterior anual es manté proper al 2% del PIB i la taxa d’atur es redueix fortament, continuara­n reabsorbin­t-se els grans desequilib­ris de deute, extern i intern. Com s’ha aconseguit aquest canvi? Gràcies a una transforma­ció econòmica que s’ha traduït en una balança de béns no energètics positiva, una cosa insòlita per aquests verals, que no es veia des de feia, almenys, seixanta anys, i uns continguts avenços de costos que han permès una certa substituci­ó d’importacio­ns.

En tot cas, i tornant a la realitat d’avui, Powell a Washington i Draghi a Frankfurt comencen a drenar els excessos de liquiditat que han sostingut la recuperaci­ó. A mesura que aquesta es consolida, i anem allunyant-nos de les dramàtique­s experiènci­es de la crisi, seria necessari que mantingués­sim el rumb actual. Perquè queda encara molt per fer: encara que hàgim millorat el nostre comportame­nt quotidià, les herències de conductes anteriors continuen presents en forma de deute pendent de pagament. Un llegat que és una seriosa advertènci­a de potencials problemes, per poc que el marc internacio­nal es deteriori.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain