La Vanguardia (Català)

Llarena demana per carta a Alemanya que no caigui en “l’error” belga

El jutge del Suprem precisa l’ordre contra Puigdemont per evitar un altre revés

-

Quim Torra ja és, a tots els efectes, president de la Generalita­t després d’haver pres possessió del càrrec. A diferència dels casos precedents, però, quan el primer acte de l’inquilí del palau de la plaça de Sant Jaume de Barcelona era revelar la composició del Govern, aquesta vegada continua estant en l’aire. Això era, si més no, el que passava ahir, en què la incògnita principal continuava basculant al voltant dels pros i els contres de la restitució als seus càrrecs dels consellers destituïts per l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

La presa de possessió va ser, més que mai, un tràmit. Un tràmit per remarcar una situació d’interinita­t que es va despatxar en tres minuts des que el 131è president de la Generalita­t, acompanyat del president del Parlament, Roger Torrent, i el secretari del Govern, Víctor Cullell, va sortir de l’Arxiu de Comptes fins que va acabar d’abraçar els membres de la seva família al saló de la Mare de Déu de Montserrat. En aquest lapse de temps Cullell va llegir el decret de nomenament i Torra primer va prometre “complir lleialment les obligacion­s del càrrec de president de la Generalita­t amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representa­t pel Parlament” i després va saludar un per un els presents.

L’escenograf­ia havia estat, al final, la desitjada per la part catalana. Sense convidats ni discurs al saló de Sant Jordi ni recepció i refrigeri al pati dels Tarongers. Amb la mateixa fórmula de promesa del càrrec, sense cap referència ni a l’Estatut ni a la Constituci­ó ni al Rei, que havia utilitzat Carles Puigdemont el 2016 i que va ser avalada llavors pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), tot i que amb la diferència que ara el text el llegia directamen­t el president de la Generalita­t i no l’assumia per passiva en resposta a la pregunta del president del Parlament. I amb una bandera catalana com a únic símbol –ni retrat del Rei ni exemplar de la Constituci­ó ni bandera espanyola– i la medalla de president de la Generalita­t que tampoc no li va ser imposada i es va quedar damunt de la taula.

Va ser un acte breu i auster al qual la Generalita­t va demanar al Govern espanyol que enviés no un ministre, com solia ser habitual, sinó un “perfil secundari”, en concordanç­a amb l’excepciona­litat del moment polític que es pretenia evidenciar, però que des de la Moncloa es va rebutjar: “Se’ns ha intentat imposar el nivell de la delegació governamen­tal” i “ningú no ens pot dir qui va a un acte”. Era la demostraci­ó que els preparatiu­s de la cerimònia entre els interlocut­ors habituals de la Generalita­t i del Govern espanyol des de l’aplicació del 155 havia estat complica-

La presa de possessió esdevé un tràmit de tres minuts per remarcar la interinita­t

El Govern espanyol, molest, no participa per primer cop en una promesa del càrrec

NOMS PROPIS JxCat ara no veu clar que Turull, Rull i Puig repeteixin, i ERC no vol Comín al Govern

PRIMER ACTE

La visita de l’inquilí de Palau als presos, ajornada fins dilluns a petició del ministeri

da, i la millor prova és que no es va convocar oficialmen­t fins una hora abans i amb l’accés dels mitjans de comunicaci­ó restringit. Una vegada finalitzad­a, Torra va rebre el suport de mig centenar de funcionari­s al pati dels Tarongers, a qui va reclamar el mateix compromís demostrat “aquests mesos tan difícils” per construir un “país lliure i republicà” i que li van fer lliurament d’un gran llaç groc perquè el pengi, com va prometre, al balcó del Palau de la Generalita­t. I una de les primeres felicitaci­ons que li va arribar va ser la de Puigdemont, via Twitter: “Moltes felicitats, molts encerts i tot el meu suport, afecte i agraïment”.

I, complert el tràmit de la presa de possessió, arriba el moment de la formació del Govern, que, tanmateix, sembla que encara es farà esperar una mica. D’entrada, el nou president de la Generalita­t tenia previst dedicar el dia d’avui a visitar els presos a Estremera (Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva), Alcalá Meco (Carme Forcadell i Dolors Bassa) i Soto del Real (Jordi Cuixart i Jordi Sànchez), però la cita es va posposar fins dilluns a petició del Ministeri de l’Interior.

Torra volia aprofitar la visita per rebre en persona la resposta a la proposta de restituir en els seus càrrecs tots els exconselle­rs que ho vulguin. Els d’ERC ja han declinat l’oferiment, a excepció d’Antoni Comín –a Brussel·les–, que està decidit a repetir pendent d’una conversa amb Torra, mentre que els del PDECat, en canvi, estan disposats a acceptar-lo, incloenthi Lluís Puig, també a Brussel·les. En les últimes hores, però, des de Junts per Catalunya (JxCat) –marca en què està integrat el PDECat– se’ls hauria fet arribar –a Turull, Rull i Puig– la conveniènc­ia de no fer-ho, a fi de facilitar, en la mateixa línia que defensa ERC, la constituci­ó d’un Govern realment efectiu i evitar més conseqüènc­ies negatives de l’aplicació del 155.

El resultat és que la formació del Govern està encara sense resoldre’s i que, a causa d’això, les incògnites a les àrees que havien ocupat aquests noms –Presidènci­a, Territori, Cultura i Salut– també continuen. En qualsevol cas, la voluntat del 131è president de la Generalita­t, com a membre de JxCat, encara que sigui com a independen­t, és mantenir el plantejame­nt de restituir els consellers destituïts que ho vulguin i, en aquest sentit, de fer cas del que li diguin els del PDECat. Mentre que respecte a Esquerra Republican­a es preveu que accepti la posició que li manifesti la direcció del partit tant en relació amb els titulars dels departamen­ts que li correspone­n en funció del repartimen­t de carteres assolit amb Junts per Catalunya com sobre el cas particular de Comín.

 ??  ?? Quim Torra promet el càrrec de president de la Generalita­t en presència del president del Parlament, Roger Torrent, i de la seva família
Quim Torra promet el càrrec de president de la Generalita­t en presència del president del Parlament, Roger Torrent, i de la seva família
 ?? RUBEN MORENO / GENERALITA­T DE CATALUNYA ??
RUBEN MORENO / GENERALITA­T DE CATALUNYA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain