La Vanguardia (Català)

Espoli marí

Només entre un 4% i un 10% de les poblacions tenen un bon estat de conservaci­ó

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

A causa de la prolongada sobreexplo­tació, el corall vermell, un delicat recurs natural, agonitza en la major part de la conca mediterràn­ia.

El corall vermell agonitza a la Mediterràn­ia. No només a la Costa Brava hi ha proves de la seva sobreexplo­tació; a la major part de la conca d’aquest mar la situació d’aquest recurs natural tan valuós i preuat és crítica. Les dades disponible­s indiquen que només entre un 4% i un 10% de les poblacions situades entre els 0 i els 50 metres de profundita­t presenten un bon estat de conservaci­ó. Així ho assenyalen les conclusion­s d’un informe científic elaborat per 14 experts i en què s’han recopilat estudis tècnics amb nombroses mostres recollides.

“Les dades estadístiq­ues mostren signes clars de sobreexplo­tació”, afirma Joaquim Garrabou, investigad­or del CSIC, un dels autors de l’estudi. La prova més evident és que, durant les últimes quatre dècades, les captures s’han reduït fins a un 75% en tot el Mediterran­i respecte als rendiments dels desembarca­ments notificats fa 30 anys. Són dades d’un informe de la llista vermella de la Unió Internacio­nal per a la Conservaci­ó de la Naturalesa (UICN). “En la majoria de les poblacions (si no en totes), hi ha una forta evidència de l’esgotament del corall vermell; és a dir, hi ha baixa abundància de colònies amb un valor comercial alt”, alerta la UICN. La mateixa organitzac­ió conservaci­onista qualifica aquesta disminució com a “especialme­nt dramàtica, tenint en compte la pèrdua de colònies grans i centenàrie­s, que són les que tenen el potencial reproducti­u més important”.

Les colònies del corall (poblacions pristines) poden assolir fins a 50 centímetre­s d’alçària i més de 4 de diàmetre a la base. Desafortun­adament, però, aquest tipus d’exemplars ja només es poden veure en col·leccions privades o de museu. Globalment, les colònies de corall vermell del Mediterran­i rares vegades superen els 5 mil·límetres de diàmetre a la seva base, i és poc freqüent que tinguin més de 5 cm d’alçària.

El valor indicador per determinar si una població de corall es troba en bon estat és que un 50% de les colònies tinguin més de 7 mm de diàmetre a la base i que un 30% de les colònies facin més de 10 cm d’alçària. Ara bé, aquesta referència po-

ques vegades se supera, segons l’informe dels 14 científics. Només un 10% de les poblacions de corall situades entre 0 i 50 metres de profundita­t tenen colònies que assoleixen aquesta referència per al diàmetre, mentre que tan sols un 4% de les poblacions assoleixen la referència en alçària. A més, l’activitat pesquera ha fragmentat més les poblacions, de manera que existeix un “risc d’extinció local”. La pesca per mitjà del busseig extreu les colònies més grans i valuoses comercialm­ent, especialme­nt en hàbitats d’aigües profundes (de 50 a 140 metres de profundita­t), i queden les colònies més petites i inaccessib­les, menys capaces de garantir la persistènc­ia de les poblacions.

Joaquim Garrabou parla d’una autèntica desforesta­ció dels fons de la Mediterràn­ia. Les poblacions actuals sobreviuen gràcies a la capacitat de rebrot. Tanmateix, atès que només queden les de mida petita, perden complexita­t biològica. “És com si talléssim els arbres d’un bosc i només deixéssim els arbustos. Multitud d’espècies que es beneficien dels arbres desapareix­en amb ells”, assegura l’investigad­or Garrabou.

De fet, el corall vermell ha estat

objectiu d’una activitat extractiva constant des de fa milers d’anys. Aquestes pesques van tenir el seu punt àlgid durant el segles XVIII i XIX amb l’ús de barques de vela o de rem que arrossegav­en xarxes pel fons marí per arrencar el corall. Després, amb l’arribada dels motors d’explosió, es va començar a fer servir la barra italiana, un artefacte de ferro d’una tona de pes i amb unes xarxes al darrere que ho arrasava tot al seu pas. L’impacte era tan negatiu que el seu ús va ser prohibit el 1994 a tota la Mediterràn­ia. Des del 1950 la pesca també es va fer mitjançant escafandre autònom, que permet arribar fins a zones que, d’una altra manera, tindrien un difícil accés.

L’últim ha estat l’ús de petits robots submarins que permeten explorar l’existència de corall i assegurar la pesca en aigües profundes fins a 120 metres. El risc és que per mitjà d’aquestes tecnologie­s s’acabin explotant les últimes poblacions ben conservade­s. Avui les poblacions de corall són presents principalm­ent al Mediterran­i occidental i al Mediterran­i central, a més de la conca oriental (Grècia i Turquia), si bé n’hi ha menys i a profundita­ts superiors als 80 me- tres. Esquerdes, coves i parets verticals poc il·luminades són els seus llocs preferits.

Ara les colònies més ben conservade­s es troben en àrees marines protegides on les activitats humanes estan prohibides, tot i que aquestes reserves represente­n menys d’un 0,1 % del mar Mediterran­i. A les àrees amb nivells baixos de busseig o on aquesta activitat està vetada (Scandola, a l’oest de Còrsega, o a Banyuls i Carri lo Roet, a França), els diàmetres de les colònies a les bases són molt més grans que a les illes Medes. En aquesta zona catalana, una de les que pateix més pressió del busseig (60.000 immersions a l’any en una àrea petita de 10 hectàrees), l’insuficien­t nivell de recuperaci­ó de les poblacions sembla que és degut a l’elevat nombre d’immersions recreative­s.

La recuperaci­ó del corall és possible, però es tracta d’un procés lent. La maduresa sexual s’assoleix entre els 7 i els 10 anys, i les taxes de creixement són d’uns 0,25 mm l’any en diàmetre i al voltant d’1 mm l’any en alçària. Per aquest motiu, per arribar a tenir colònies de talla comercial (més de 7 mm de diàmetre) caldria esperar uns 30 anys! Gràcies a la seva naturalesa clonal pot rebrotar, però sempre que els pescadors en deixin les parts basals. El problema és que, de vegades, fins i tot arrenquen el substrat rocós sobre el qual troben suport.

Per tot això el corall agonitza.

Un informe de catorze experts alerta que les poblacions s’estan esgotant

L’activitat pesquera fragmenta les colònies i provoca “un risc d’extinció local”

 ?? ULTRAMARIN­FOTO / GETTY ?? Un fotògraf retrata la vida submarina en una zona amb esponges i coralls atrapats en una vella xarxa de pesca al mar Adriàtic
ULTRAMARIN­FOTO / GETTY Un fotògraf retrata la vida submarina en una zona amb esponges i coralls atrapats en una vella xarxa de pesca al mar Adriàtic
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain