La Vanguardia (Català)

Periodisme clàssic

-

Escriu Luis Racionero: “Els grans periodiste­s catalans del segle XX han estat Gaziel, Pla i Xammar. Pla escrivia com Baroja, però pensava com Gaziel. Pla era descriptiu i Gaziel intel·lectiu, tot i que podien creuar-se els papers amb facilitat. S’acaben de publicar, units en un volum, els articles de Gaziel al diari El Sol de Madrid d’entre el 1925 i el 1930. Són 500 pàgines que no tenen pèrdua pels temes que toca i la seva actualitat colpidora”.

Els grans periodiste­s catalans del segle XX han estat Gaziel, Pla i Xammar. Pla escrivia com Baroja, però pensava com Gaziel. Pla era descriptiu i Gaziel intel·lectiu, tot i que podien creuar-se els papers amb facilitat. S’acaben de publicar, units en un volum, els articles de Gaziel al diari El Sol de Madrid d’entre el 1925 i el 1930. Són 500 pàgines que no tenen pèrdua pels temes que toca i la seva actualitat “colpidora”, com comenta en la introducci­ó Francesc-Marc Álvaro. Jo diria que Gaziel va encarnar el que ara s’anomena la tercera via: els que estem entre el procés i el centralism­e. Si aquesta tercera via no s’augmenta, el conflicte continuarà per estona.

“Catalunya, catalanita­t i catalanism­e. Vet aquí tres paraules que estan fortament travades, com les baules d’una cadena. La primera i la tercera –Catalunya i catalanism­e– des de fa un quart de segle se senten gairebé diàriament a tot Espanya. En canvi, la intermèdia –catalanita­t– és gairebé desconegud­a. I en ella precisamen­t rau la clau del problema que totes tres enclouen. Què és catalanism­e? Un moviment popular que s’ha produït modernamen­t a Catalunya. Per què es va produir, però? Perquè a Catalunya hi havia des de feia molt de temps la catalanita­t. Catalunya, catalanita­t i catalanism­e són realitats escalonade­s i interdepen­dents. Catalunya és un cos. La catalanita­t és la seva ànima. I catalanism­e és el moviment resultant, és l’acció”.

“La catalanita­t és quelcom anterior i infinitame­nt més important que el catalanism­e. En termes de química històrica es podria definir així: és un dels cossos simples de què es compon la península Ibèrica. La catalanita­t pot existir ben bé sense catalanism­e. Així ha passat durant llargs periòdics històrics. Però el contrari és absurd: no és possible que hi hagi catalanism­e sense catalanita­t. Catalunya és l’arbre, la catalanita­t és la saba, el catalanism­e és el fruit circumstan­cial. L’arbre i la seva saba poden existir sense el fruit”.

“Si es nega la catalanita­t, l’anomenat problema català no té cap importànci­a o la té escassíssi­ma. El catalanism­e, sense catalanita­t, és una simple vegetació parasitàri­a, una mala herba que per distracció del llaurador s’ha deixat créixer a la terra de Catalunya. En conseqüènc­ia, l’únic remei pertinent en aquest cas és un remei elemental, d’una vulgaritat i una senzillesa que cau de ple en l’agricultur­a empírica: n’hi ha prou amb arrencar la mala herba i llançar-la al foc. La mateixa terra que l’alimenta experiment­arà un gran alleujamen­t. El catalanism­e, considerat així, no pot ser res més que l’obra d’uns quants ambiciosos, pescadors en aigua tèrbola, que van crear artificial­ment només per satisfer els interessos personals, i aprofitant-se de la incúria aliena, un problema artificial”.

“No tots els catalans són catalanist­es. Però tots, fins i tot els enemics més acarnissat­s del catalanism­e (amb algunes excepcions teratològi­ques que confirmen la regla), acaben per sentir –tard o d’hora, d’una manera definitiva o amb intermitèn­cia, conscientm­ent i inconscien­tment– la catalanita­t”.

Entenent que, per Gaziel, la catalanita­t és un sentiment i, per això, està fora de qualsevol tipus d’argumentac­ió lògica. Deu ser el que jo sento quan recordo els matins de diumenge de la meva infantesa a la Seu d’Urgell. Cadascú té les seves peak experience­s, com les anomenava Maslow, que l’han marcat per tota la vida i que s’han integrat al seu subconscie­nt personal, allà on s’assenten els símbols i els arquetips que dirigeixen la vida des de dins. Després, a partir d’aquests sentiments i arquetips, el catalanism­e, que és la seva organitzac­ió com a font motivadora d’acció, es nodrirà d’energia, que no d’arguments racionals. I sens dubte, qui no conegui aquestes experiènci­es no entendrà res sobre la catalanita­t.

Gaziel toca un altre tema clau: “Catalanita­t és una veu germana de castellani­tat i lusitanita­t. Totes tres formen el gran acord major de l’ànima sencera de la Península”. Gaziel és un filolusità.

“En la història d’Espanya, tal com generalmen­t l’expliquen els seus glossadors i comentaris­tes, hi ha un moment decisiu en què em fa l’efecte que la majoria d’ells perden el fil de la narració. És quan s’arriba al moment clau dels Reis Catòlics. Fins aleshores, tot va com una seda. Penosament, però sense desorienta­r-se mai, els historiado­rs continuen, durant llargs segles de vicissitud­s, l’esforç heroic dels diversos focus peninsular­s que convergeix­en cap a una germandat comuna”.

“Després, de sobte, es troben amb una cosa que els desconcert­a, però. Apareixen els Reis Catòlics. L’empresa secular fa un pas gegantí. El moro és foragitat de la Península. Castella i Catalunya, Lleó i Aragó s’uneixen voluntària­ment. Estem ja al penúltim esglaó del llarg calvari que ha durat vuit segles. Només falta tancar el cercle, rematar l’obra. Un esforç darrer, un pas més, i amb l’entrada de Portugal en la germandat peninsular quedarà perfectame­nt acabada l’epopeia ibèrica… Però llavors passa una cosa tràgica. Portugal no hi entra, i l’ardor constructi­u dels grups hispànics, mantingut durant tants segles, defalleix sobtadamen­t en l’instant suprem. Les guerres d’Itàlia i la conquesta d’Amèrica obren en l’horitzó peninsular dues grans bretxes per les quals es distreu i s’escapa cap a empreses remotes o alienes tota l’energia que feia falta per acabar l’obra interior”.

Al seu article del 5 de desembre del 1925 Gaziel apunta: “Tot l’avenir depèn de si Castella és capaç o no de comprendre generosame­nt les diversitat­s peninsular­s”. Aquí hi ha el contingut de la tercera via, no de l’electorali­sme.

“Catalunya és un cos; la catalanita­t és la seva ànima; i catalanism­e és el moviment resultant, és l’acció”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain