La Vanguardia (Català)

Presidènci­es impreviste­s

-

L’atípica presa de possessió de Quim Torra com a president de la Generalita­t; i les ombres que la ingerència russa projecta sobre l’ascens al poder de Donald Trump.

NO hi ha dubte que Rússia va emprendre un intent sense precedents d’interferir en les nostres eleccions del 2016”. Amb aquestes paraules el president del comitè d’Intel·ligència del Senat dels Estats Units declarava provada la intervenci­ó de Rússia i del seu president, Vladímir Putin, en l’última campanya presidenci­al per afavorir el candidat Donald Trump i enfonsar Hillary Clinton.

El comitè, controlat pels republican­s, es desmarcava així de l’informe que mesos enrere van elaborar els seus col·legues de la Cambra de Representa­nts i que va concloure que no estava provat que Rússia intentés ajudar Trump. És evident que els congressis­tes republican­s estan dividits entre fer costat al president i l’evidència de les proves que Putin va donar un cop de mà a Trump. La conclusió del comitè senatorial coincideix amb la dels serveis d’intel·ligència. La investigac­ió estarà conclosa totalment a l’agost i es produeix en paral·lel a la que duu a terme el fiscal especial per al Russiagate, Robert Mueller, del nomenament del qual ahir va fer un any i que busca dilucidar si la campanya de Trump i Moscou es van coordinar, així com si hi va haver obstrucció a la justícia per part de Trump, una sospita alimentada quan el president va destituir el maig de l’any passat James Comey com a director de l’FBI quan portava el cas.

La veritat és que ja fa un any que Trump i el seu entorn estan sent investigat­s per la trama russa. Mueller ha recopilat més de cent presumptes delictes contra 19 imputats, incloent-hi el cap de campanya de Trump, Paul Manafort, i l’exconselle­r de Seguretat Nacional Michael Flynn, que va admetre la seva culpabilit­at. També ha inculpat empreses russes. Com a resposta a tot plegat, el president prosseguei­x incansable la seva campanya de desqualifi­cació i insults contra Mueller. Ahir va tuitejar: “Felicitats, Amèrica. Ja som al segon any de la caça de bruixes més gran de la història americana”. La seva estratègia és posar a l’opinió pública de la seva part i exigir que la investigac­ió s’acabi de pressa, però és poc probable que Mueller, un home auster i metòdic que no mostra mai les seves cartes, modifiqui un calendari que només coneix ell.

Un dels advocats del president, Rudolph Giuliani, va dir ahir que estava segur que Mueller no inculparà el president encara que acumuli prou proves, però el fiscal especial podria optar per redactar un informe complet i detallat i enviar-lo al Congrés perquè aquest, si apreciés prou indicis, obrís un eventual procés de destitució del president. Encara és molt aviat per a tot això. De moment l’únic segur és que el Russiagate ja ha complert un any i l’enfrontame­nt entre Trump i Mueller continua.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain