La Vanguardia (Català)

La UE llança una oferta per evitar la guerra comercial amb els EUA

Proposta per millorar l’accés dels cotxes nord-americans al mercat europeu

- JAUME MASDEU

Cotxes per acer. És l’oferta que va llançar ahir la Unió Europea en un intent d’evitar la guerra comercial amb els Estats Units. En dues setmanes entraran en vigor els aranzels nord-americans del 25% sobre les importacio­ns d’acer, i del 10% sobre l’alumini, la qual cosa desencaden­aria immediatam­ent les represàlie­s europees i provocaria una escalada perillosa. L’oferiment que ha posat sobre la taula la UE és negociar una rebaixa dels drets d’entrada sobre la importacio­ns de cotxes procedents dels EUA, un dels objectius més buscats per Washington. Com a compensaci­ó es demana més accés dels europeus als mercats de contractac­ió pública nordameric­ans, cosa que Brussel·les ja perseguia en els temps en què es negociava el fallit TTIP. Però el punt de partida essencial en què insisteix ara la Unió Europea és que per començar a negociar ha de desaparèix­er l’amenaça dels aranzels sobre l’acer. En paraules del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, “no negociarem amb una espasa de Dàmocles sobre els nostres caps. És una qüestió de dignitat”. El seu plantejame­nt és que “volem una exempció il·limitada de les mesures aranzelàri­es proposades. Si Europa obté una exempció il·limitada, estem preparats per començar negociacio­ns”.

L’oferta la van pactar els caps de Govern de la UE en la reunió que van mantenir dimecres i dijous a Sofia. En el fons, és un compromís, un equilibri entre la duresa de França, més determinad­a a no cedir a les amenaces nord-americanes, i la flexibilit­at d’Alemanya, que vol evitar tant sí com no l’escalada. Com a gran país exportador, els germànics serien els més perjudicat­s per una batalla comercial. En declaracio­ns als periodiste­s, Berlín i París van enviar el mateix missatge. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va manifestar que “tenim una posició comuna. Volem una exclusió permanent (dels aranzels de l’acer) i llavors estarem preparats per parlar de com podem reduir recíprocam­ent les barreres al comerç”. Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, va afirmar: “Hem estat molt explícits. No hi pot haver cap discussió detallada amb els Estats Units fins que tinguem una exclusió permanent”.

A més de tarifes sobre cotxes i accés a mercats de contractac­ió pública, la UE ofereix també aprofundir la cooperació energètica, en especial, sobre el gas natural liquat. A més ofereix defensar conjuntame­nt amb els Estats Units una reforma de l’Organitzac­ió Mundial de Comerç (OMC) per “garantir la igualtat de condicions per a tothom”.

Un oferiment per evitar la guerra comercial, però amb condicions, i també amb l’advertènci­a del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que cada dia deixa anar una perla verbal dirigida contra Wahsington. Si dimecres va dir que “amb amics com Trump, qui necessita enemics”, dijous va criticar la imprevisib­ilitat de l’actual Administra­ció nord-americana. Va afirmar que és un veritable problema geopolític quan el teu amic més proper actua de manera impredicti­ble: “No és una broma, és l’essència del nostre problema amb els nostres amics de l’altra banda de l’Atlàntic. Puc estar d’acord amb Trump quan diu que la imprevisib­ilitat pot ser una eina molt útil en política, però només contra enemics o oponents. La imprevisib­ilitat és l’últim que necessitem quan som amics”.

D’altra banda, la UE va reafirmar la seva determinac­ió de salvar l’acord nuclear amb l’Iran. Avui activarà el seu escut defensiu, la “llei de bloqueig” per neutralitz­ar els efectes extraterri­torials de les sancions nord-americanes. Una protecció, malgrat tot, d’efectes limitats.

Jean-Claude Juncker: “No negociarem amb una espasa de Dàmocles sobre els nostres caps”

 ?? STEPHANE LEMOUTON / AFP ?? El president francès, Emmanuel Macron; la premier britànica, Theresa May, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir a Sofia
STEPHANE LEMOUTON / AFP El president francès, Emmanuel Macron; la premier britànica, Theresa May, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ahir a Sofia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain