La Vanguardia (Català)

Restituir persones o institucio­ns

- Isabel Garcia Pagan

Quim Torra és el 131è president de la Generalita­t, però la porta del despatx oficial continua tancada. Els mossos no li reten honors i Sant Jordi ha estat substituït per la Mare de Déu de Montserrat. Ni convidats ni aplaudimen­ts.

L’anormalita­t és evident a Palau. I l’evidència no és cap altra que la presidènci­a mateixa de Torra. De manera que, concentrad­a l’excepciona­litat en els protagonis­tes, l’objectiu de la legislatur­a no ha de ser (només) restituir persones, sinó les institucio­ns. L’excepciona­litat no és retirar de la litúrgia la medalla. Ni Macià ni Companys la van usar quan van prendre possessió i, el 1977, hi va haver qui va veure la legitimita­t de Tarradella­s en qüestió perquè Adolfo Suárez no era capaç d’obrir el fermall...

La medalla dormisquej­a per sistema a la caixa forta del Palau. L’excepciona­litat són gairebé set mesos sense Generalita­t visible i que els ciutadans oblidin que el president és la institució.

L’equip de Torra-Puigdemont i l’administra­dor del 155, Roberto Bermúdez de Castro, no tenien gaire a negociar per a la cerimònia d’ahir. La presa de possessió no és un acte reglamenta­t, així que ni foto del Rei ni banderes podien ser a la taula, com tampoc no ho està l’arbre de Gernika ni l’“humil davant Déu” del lehendakar­i Urkullu. Però Torra vol reinvestir Puigdemont, així que com a president farà mers actes administra­tius: la mateixa fórmula per prometre el càrrec sense referèncie­s al Rei, la Constituci­ó i l’Estatut –ja va acatar per imperatiu legal quan va assumir l’acta de diputat–, i dinar a la casa dels Canonges per dissenyar les primeres mesures executives.

Si algú va pretendre ahir forçar la presència de Soraya Sáenz de Santamaría, ho hauria d’haver fet amb proposta de reunió de treball inclosa. Potser llavors Torra hauria obert el despatx.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain