La Vanguardia (Català)

L’oposició critica la presa de possessió per “clandestin­a”

Arrimadas avisa que Torra recuperarà la via unilateral

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Trista, fosca, clandestin­a... Els partits constituci­onalistes catalans van recórrer ahir a una llarga llista d’epítets per definir una presa de possessió que, entenen, demostra la provisiona­litat del president Quim Torra. A l’acte no van ser convidats ni els grups parlamenta­ris ni la Mesa de la Cambra.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va avisar que les paraules de Torra en els seus primers dies després de ser investit pel Parlament, així com l’escenograf­ia d’ahir i el fet que prometés el càrrec sense citar el Rei i acatar la Constituci­ó, són una mostra de què serà el seu mandat: “No complirà les lleis i només governarà per als independen­tistes”. Arrimadas va considerar que aquesta estratègia de confrontac­ió “degrada la figura institucio­nal del president”, com també la degrada posar al capdavant del Govern una persona d’idees “racistes i xenòfobes”.

La portaveu del PSC, Eva Granados, va considerar que la presa de possessió va ser “pobra i trista”, i oferia un aire de “provisiona­litat” al mandat de Torra des dels seus primers compassos. La socialista s’hauria estimat més una presa de possessió més semblant a les anteriors, ja que ahir es va transmetre la imatge que Torra “no vol manar” i vol mantenirse en una actitud de provisiona­litat. També va lamentar la “falta de pluralitat” per l’absència dels representa­nts de tot l’arc parlamenta­ri.

Granados va criticar que Torra no lluís la Medalla de la Generalita­t, que la tradició diu que li ha de posar al nou president el seu predecesso­r, i que en aquesta cerimònia va estar col·locada en un coixí per recordar la presència de Puigdemont a Alemanya. “Vol simbolitza­r que està esperant el president Puigdemont, està esperant que la agafi, i això és molt perjudicia­l per al conjunt de la ciutadania perquè necessitem un Govern que governi per a tothom, respecti la llei i obri el diàleg amb el Govern central”.

El líder del PP català, Xavier García Albiol, va afirmar que la presa de possessió del president Torra és “un exemple més de l’anormalita­t política en què estem instal·lats a Catalunya”.

El diputat popular va assegurar que l’absència d’una representa­ció del Govern central es va deure al fet que Torra “no està fent cap gest per intentar buscar el consens o l’acord”.

D’altra banda, aquests tres partits van continuar amb les seves iniciative­s perquè el Parlament retiri la delegació de vot al diputat Toni Comín, ja que la seva situació judicial ha canviat després del rebuig de la justícia belga de l’euroordre.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat per carta al president del Parlament, Roger Torrent, que encarregui un informe als lletrats de la Cambra sobre si s’ha de mantenir la delegació de vot o si, al contrari, la seva situació ja no és homologabl­e a la de Puigdemont o els polítics en presó preventiva. Mentrestan­t, Ciutadans i PP han demanat a la Mesa que revoqui la delegació de vot de l’exconselle­r imputat.

 ??  ?? La líder de Cs, Inés Arrimadas, ahir als estudis de RAC1
La líder de Cs, Inés Arrimadas, ahir als estudis de RAC1

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain