La Vanguardia (Català)

Rajoy rebutja la petició de Rivera d’aplicar ara un altre 155 més sever

Cs reclama una política d’Estat “d’altura i valenta” davant l’independen­tisme

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA

L’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya deixarà de tenir efecte amb la presa de possessió del nou Govern presidit per Quim Torra. Així ho fixava l’acord adoptat al Senat pel PP, PSOE i Ciutadans i així serà, tal com ahir va assenyalar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva reunió d’una hora amb Albert Rivera al palau de la Moncloa.

El líder liberal li va demanar que posi en marxa de manera immediata un altre 155 “per garantir els drets i les llibertats dels catalans”, després d’haver escoltat els discursos i les intencions de Quim Torra. “Necessitem una política d’Estat d’altura, coherent i valenta”, va declarar Rivera.

Tanmateix, el cap del Govern central, a qui Cs acusa d’immobilism­e, no va accedir a la proposta del líder taronja, que va afirmar que donarà suport a l’Executiu popular sempre que “s’actuï” per fer front al desafiamen­t independen­tista, però no pas per “no fer res”. Al llarg de la reunió Rivera va sostenir que el 155 es podria reactivar en aquests moments per tal de requerir-li a Torra que aclareixi si complirà la Carta Magna. Va defensar, així mateix, que hi ha motius per fer-ho, atès que el nou president català, que va definir com un “titella” de Carles Puigdemont, ja ha mostrat en els seus primers compassos presidenci­als les seves intencions de reprendre el camí rupturista.

El líder de Cs, molt reforçat per uns sondejos que recullen la seva pujada fulgurant, no va aconseguir convèncer Rajoy. La sintonia que ahir van mostrar els dos dirigents no té res a veure amb la de la cita que Rajoy va mantenir dimarts amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, una reunió de la qual va sorgir un acord de col·laboració i un avís als independen­tistes que seran vigilants per si intenten trencar el marc legal. Ahir Rajoy no va esperar Rivera a les escalinate­s de la Moncloa, com sí que va fer dimarts amb el líder socialista. Detalls que retraten la distància existent entre els dos líders que pugnen per l’hegemonia en el centredret­a, i que es va engrandir la setmana passada quan Rivera va anunciar al Congrés que retirava el suport al Govern central perquè considera que és massa tebi en la qüestió catalana.

Ahir, però, Rivera no va dinamitar tots els ponts de diàleg. Mentrestan­t, l’Executiu del PP va optar per mantenir la seva prudència i moderació a l’hora d’abordar la nova situació a Catalunya i el seu plantejame­nt que cal atenir-se als fets del nou Govern de la Generalita­t, i no pas a les paraules i els gestos de Torra –que no han agradat gens a la Moncloa–, per adoptar una decisió com la de tornar a apliquan car un article tan excepciona­l com el 155. Només s’actuarà en cas que les actuacions del nou president de la Generalita­t siguin contràries a la Constituci­ó i a les lleis. El Governdel PP anirà als tribunals i, si cal, tornant a aplicar l’article 155, però ho farà d’una manera diferent de l’anterior. Pot ser més o menys dur, en funció del que passi, però no inclourà una altra convocatòr­ia electoral.

Durant la trobada Rajoy li va dir a Rivera que el més important per fer front al procés independen­tista ha estat, fins ara –i creu que ha de continuar sent-ho–, la unitat dels principals partits constituci­onalistes: PP, PSOE i Cs. Considera que aquesta unitat és “el millor instrument per fer front a aquest desafiamen­t”. La prioritat, pel president del Govern espanyol, és donar una resposta “pactada i proporcion­al”, com s’ha fet fins avui, i serà llavors els tres partits hagin de negociar i trobar punts d’acord.

Ja amb la posada en marxa de l’actual 155, la Moncloa va haver de pactar els termes de la intervenci­ó amb Cs i el PSOE, i Rajoy va haver de renunciar a actuacions que tenia previstes. En nom de la unitat, per exemple, va haver de descartar intervenir TV3 a causa de l’oposició dels socialiste­s.

Ahir Rivera no va aconseguir convèncer el president Rajoy, però va evitar parlar de trencar l’acord sobre Catalunya que ha mantingut amb el Govern popular des que es va plantejar l’aplicació de l’article 155. El president de Ciutadans va enumerar les seves exigències: activar de manera immediata un nou 155 que inclogui el control de les finances de la Generalita­t de manera

El líder taronja proposa una reforma de la llei electoral per evitar que els pròfugs de la justícia puguin ser candidats

“més efectiva” que l’actual fiscalitza­ció mensual acordada amb el PSOE; el control dels Mossos d’Esquadra, en un moment en què s’especula que Torra intentarà restituir Josep Lluís Trapero malgrat la seva imputació per sedició, i també una supervisió més estricte dels mitjans de comunicaci­ó públics que depenen de la Generalita­t, que, segons Rivera, són una de les eines utilitzade­s per encoratjar la ruptura amb l’Estat. Una altra de les demandes dels liberals és el control de la política exterior perquè no es pugui posar en marxa “la xarxa d’ambaixades tancades arran del 155”, i que no es dediquin diners públics a propaganda internacio­nal a favor del procés.

Són quatre mesures –va dir Rivera– per garantir als catalans els seus drets i llibertats i traslladar­los que “no estan sols” davant el discurs excloent de Torra.

Així mateix, Rivera va comunicar al president Rajoy i al PSOE la necessitat de reformar la llei electoral per evitar que pròfugs de la justícia es puguin presentar a les eleccions. Aquesta modificaci­ó, si prosperés, barraria el pas a futurs intents de Carles Puigdemont –en cas que no sigui extradit a Espanya– per repetir com a candidat de Junts per Catalunya.

 ?? DANI DUCH ?? El líder de Cs, Albert Rivera, i el president del Govern central, Mariano Rajoy, conversant ahir a la Moncloa
DANI DUCH El líder de Cs, Albert Rivera, i el president del Govern central, Mariano Rajoy, conversant ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain