La Vanguardia (Català)

L’Advocacia de l’Estat estudia si recorre la presa de possessió de Torra

PP i PSOE volen regular per llei un acatament explícit de la Constituci­ó

- CARMEN DEL RIEGO JUAN CARLOS MERINO

El Ministeri de Justícia, a través de l’Advocacia de l’Estat, està analitzant la fórmula feta servir pel president de la Generalita­t, Quim Torra, a la presa de possessió del seu càrrec, sense acatar la Constituci­ó ni l’Estatut. El nou president va pronunciar les mateixes paraules que el seu antecessor, Carles Puigdemont. Llavors, el 2016, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no va veure “il·lícit penal” a la fórmula que es va fer servir, després que Unión Cívica Española denunciés la presa de possessió de Puigdemont i els seus consellers per no haver fet una menció explícita d’acatar la Constituci­ó i l’Estatut.

De fet, des del Govern espanyol i des del PP s’assumeix que serà molt difícil recórrer la presa de possessió, ja que com que no hi ha una legislació que reguli la fórmula que s’ha de fer servir per prendre possessió, i atesa la jurisprudè­ncia del Tribunal Suprem, amb una interpreta­ció molt laxa de la manera d’acatar la Constituci­ó, molt probableme­nt no es pugui plantejar ni tan sols un procedimen­t contenciós administra­tiu. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va recordar que altres càrrecs públics han utilitzat “fórmules perifràsti­ques” que han estat avalades per sentències, com per exemple incloure l’afegitó “per imperatiu legal”.

Per Catalá el més important és que es formi un Govern que gestioni les qüestions generals com més aviat millor, “si s’han complert les formalitat­s”, però si la presa de possessió té algun defecte formal “caldrà avaluar-ho i, en aquest cas, promoure l’esmena”.

En vista del que va passar ahir a la presa de possessió de Torra, que el PP ha arribat a qualificar “d’esperpent” i que pel Govern espanyol “no té la dignitat que mereix la Generalita­t, el secretari general del

El ministre de Justícia considera que el més important és que hi hagi un Govern legal com més aviat millor

PSOE, Pedro Sánchez, va anunciar una iniciativa per obligar per llei que els alts càrrecs i els càrrecs electes acatin la Constituci­ó i declarin respecte al cap de l’Estat a les preses de possessió. El líder del PSOE va considerar la fórmula triada per Torra a la seva presa de possessió “una nova deslleialt­at amb la Constituci­ó”, per la qual cosa s’ha de protegir, ja que l’independen­tisme l’ha posat en qüestió.

La iniciativa, en què va coincidir amb el PP, que també vol regular aquests juraments, pretén establir una fórmula perquè a la presa de possessió quedi clar que el càrrec –ja sigui president o conseller autonòmic, alcalde o regidor– acata la Carta Magna i, segons va destacar Sánchez, també mostra “respecte al cap de l’Estat”. Es faria a través d’una reforma de la llei electoral, de la llei d’Alts Càrrecs, i s’estendria a les administra­cions territoria­ls, o bé promovent una llei ad hoc, específica per a la presa de possessió dels càrrecs públics.

La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, immediatam­ent es va posar en contacte amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per abordar la qüestió de manera consensuad­a.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Agents dels Mossos d’Esquadra ahir a la porta del Palau de la Generalita­t
XAVIER CERVERA Agents dels Mossos d’Esquadra ahir a la porta del Palau de la Generalita­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain