La Vanguardia (Català)

Catalá planteja revisar el model d’euroordre

-

El Govern espanyol ja va qüestionar el funcioname­nt de l’euroordre així que es va saber que el Tribunal de Schleswig-Holstein rebutjava el delicte de rebel·lió per a Carles Puigdemont. La recent decisió de la justícia belga de no extradir els exconselle­rs Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig ha tornat a sembrar dubtes en l’Executiu de Mariano Rajoy. Ahir el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar que el model de l’ordre europea de detenció i lliurament aprovat el 2002, basat en la confiança i la reciprocit­at, “no funciona amb l’agilitat que es pretenia”. Per aquesta raó, Catalá va subratllar que aquest cas posa de manifest problemes d’interpreta­ció, aplicació i reconeixem­ent recíproc que, segons va dir, es podrien estudiar al Consell de Ministres de Justícia de la Unió Europea.

En declaracio­ns després d’obrir el IV Congrés Internacio­nal de Dret Digital al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, no va descartar una revisió del sistema d’euroordre, tot i que és un procedimen­t en què “no tenen cap participac­ió els governs” estatals, i va contextual­itzar que la decisió del jutge belga s’inscriu en el funcioname­nt normal de les institucio­ns, la separació de poders i la independèn­cia judicial.

Catalá va assegurar que una Europa amb llibertat de circulació i moviments també necessita “més agilitat en la col·laboració entre els sistemes judicials”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain