La Vanguardia (Català)

Catalunya necessita política

-

AMB la mateixa fórmula que va fer servir l’expresiden­t Carles Puigdemont el 2016, en una cerimònia íntima, gairebé clandestin­a, no només sòbria o austera, no només breu, sinó decididame­nt lúgubre, trista, el flamant president Quim Torra i Pla ha pres possessió del càrrec. Mai una nova etapa de governació democràtic­a s’havia iniciat amb tanta rigidesa d’actituds, amb una litúrgia pensada per evidenciar la tensió d’un conflicte que no remet. Les cartes són damunt la taula amb claredat meridiana. Tal com va dir ja a Berlín, en la visita que va fer a Carles Puigdemont, Torra no assumeix el càrrec en la plenitud que legalment li correspon. No assumeix el vot de la majoria absoluta que els partits que li donen suport tenen al Parlament. Tan sols es considera un “custodi” de la suposada legitimita­t de l’expresiden­t Puigdemont, cessat en virtut de l’article 155 de la Carta Magna. Les espases continuen enlaire.

L’enroc no és mai una bona notícia. L’economia catalana no va malament, continua sent el motor exportador d’Espanya i lidera les dades turístique­s, però és com un cos sense cap: necessita direcció econòmica, coordinaci­ó amb la societat civil i amb l’Estat, necessita un horitzó positiu. Si no és així, l’economia catalana anirà perdent gas de manera abrupta (empreses que continuara­n fugint) o constant i invisible, fins que ja no siguem a temps de corregir-ho. Catalunya necessita polítiques socials clares, per corregir la desigualta­t creixent que la crisi ha deixat. Necessita enfortir el vincle entre empreses, ciència università­ria i innovació. Catalunya necessita, per damunt de tot, una nova relació fiscal amb l’Estat, i només un Govern decidit a aconseguir el suport de tota la societat pot aconseguir-la.

Catalunya necessita una política cultural i simbòlica que sàpiga afavorir el retrobamen­t de sensibilit­ats identitàri­es ara tensades i a flor de pell. Necessitem un Govern que, sense abandonar les legítimes aspiracion­s polítiques, sàpiga reconstrui­r el mínim comú denominado­r en la societat a fi que, entre altres coses, pugui defensar, amb el suport de tots els partits catalans, la recerca d’una solució política per als dirigents independen­tistes afectats per causes judicials.

Per descomptat, no només el Govern hauria d’estar en aquesta línia positiva, també l’oposició d’Inés Arrimadas, no menys enrocada en els seus postulats que els partits independen­tistes, hi hauria de contribuir, oferint col·laboració i rebaixant el to de confrontac­ió. I evidentmen­t, el Govern espanyol hauria de fer gestos clars de cordialita­t i concòrdia, en lloc de persistir en el legalisme, el reny i l’avís. Però la responsabi­litat de desbloquej­ar la situació depèn, en primer lloc, de la majoria que ha guanyat les eleccions. L’independen­tisme no ha de renunciar als seus ideals, però ha de reconèixer una vegada per sempre que les condicions no han canviat substancia­lment des que va proclamar teatralmen­t una república en què ni tan sols confiaven els que l’havien proclamat.

Les eleccions no han condemnat, certament, la majoria independen­tista, però tampoc no l’han reforçat. Ha arribat, doncs, el moment de la política. I la política es fa no tornant al cercle viciós d’una confrontac­ió que no pot portar més que noves tensions, nous patiments i nous problemes legals, sinó obrint el cercle virtuós del diàleg intern per reconqueri­r la unitat catalana. Històricam­ent sabem que sense unitat Catalunya tendeix al dolor i al caos, mentre que amb unitat progressa i supera totes les adversitat­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain