La Vanguardia (Català)

Trump crispa l’OTAN

-

La denúncia per part de Donald Trump de l’acord sobre el pacte nuclear iranià no és només l’expressió d’una discrepànc­ia entre aliats. Constituei­x un atac addicional per part del president dels Estats Units contra un ordre internacio­nal multilater­al. Anuncia una crisi estratègic­a de conseqüènc­ies potencialm­ent incalculab­les a l’Orient Mitjà i comporta possibles ruptures del pacte transatlàn­tic.

En realitat, quan Donald Trump adopta una decisió en matèria de política exterior, sempre dona proves de coherència: té en compte el que pensen i desitgen els seus electors en detriment de l’interès nacional a llarg termini. Posa en pràctica permanentm­ent una estratègia de la tensió, consideran­t que això conduirà els altres països a alinear-se amb el bàndol dels Estats Units i, possibleme­nt, a intensific­ar les seves compres d’armes als Estats Units. El seu pes, el seu paper històric, la seva potència han conduït els nord-americans a no dubtar mai de desenvolup­ar una política unilateral­ista de manera que el multilater­alisme és, més aviat, una opció. No obstant això, segurament un president dels Estats Units no ha portat mai les coses tan lluny. Washington sempre ha tingut una concepció de l’Aliança Atlàntica com una aliança que havia d’avançar sota el seu lideratge. Ara bé, tampoc cap president dels Estats Units no ha tractat els seus aliats amb tan poques considerac­ions. Per a Trump no hi ha socis, només hi ha vassalls que s’han d’alinear dòcilment darrere de Washington.

La manera en què gestiona l’assumpte iranià és encara més greu de la que va donar proves George W. Bush en l’assumpte iraquià. Almenys aquest va provar de convèncer els seus socis i va intentar trobar una solució al si de l’ONU, fins i tot fent tornar el seu país al si de la Unesco per mostrar que no passava del tot per alt el factor multilater­al. A Trump no l’amoïna res d’això. Decideix tot sol, en funció de càlculs partidiste­s de manera que els altres països l’han de seguir sense discussió.

A George W. Bush el van seguir països europeus, sobretot el Regne Unit, Espanya, Itàlia i tots els països de l’Est. En l’actualitat, el president dels Estats Units es troba molt més aïllat perquè hi ha un front comú Londres-París-Berlín que considera que s’equivoca greument de camí. Sens dubte la República Txeca i els països bàltics, i fins i tot d’altres, el seguiran dòcilment com de costum. Però, a escala mundial, Trump es troba encara més aïllat del que ho estava George W. Bush el 2003. Per tant, avui s’ha fet evident que el món unipolar era una il·lusió.

La voluntat de Donald Trump de prohibir als altres signants que s’abstinguin de seguir amb l’acord sobre la qüestió nuclear iraniana i que qualsevol altre país continuï mantenint relacions comercials amb l’Iran és un qüestionam­ent fonamental de la seva sobirania. París, Londres i Berlín s’enfronten a un desafiamen­t: o resisteixe­n i passen per alt les amenaces de Washington, de manera que es produirà la crisi més greu que hagi conegut l’Aliança Atlàntica, o apliquen les consignes de la Casa Blanca i perden en credibilit­at i sobirania.

És una ocasió única de mostrar que Europa pot agafar les regnes del seu destí. Els Estats Units, que van ser el seu protector durant la guerra freda, apareixen avui dia més com una font de perill en termes de seguretat que d’estabilita­t. Abans donaven seguretat i confiança, en endavant fan por. L’Aliança Atlàntica era una protecció, Trump vol convertir-la en una servitud.

Acostumem a parlar de valors comuns dels països occidental­s. Però el multilater­alisme, que és un valor fonamental en un món globalitza­t, ens separa de fet. Trump mostra una voluntat hegemònica i punitiva respecte als qui estan en desacord i sobrepassa així de lluny totes les iniciative­s imperials dels seus predecesso­rs.

França, a l’oposar-se a la guerra de l’Iraq el 2003, havia permès si no evitar-la, sí almenys preservar una biodiversi­tat estratègic­a: el món occidental no era un bloc unit que s’alcés davant una força sense llei, davant el recurs de la guerra com a mitjà de resoldre els problemes polítics, davant la brutalitat cega. Havia obtingut un augment de prestigi i una popularita­t internacio­nal impression­ant. Emmanuel Macron, que en nombroses ocasions ha recorregut al gaullisme-mitterrand­isme, ara té una ocasió de marcar una fita en la història.

Per a Europa, els Estats Units apareixen avui més com una font de perill en termes de seguretat que d’estabilita­t

P. BONIFACE, director de l’Institut de Relacions Internacio­nals i Estratègiq­ues de París. Traducció: José María Puig de la Bellacasa

 ?? JOSEP PULIDO ??
JOSEP PULIDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain