La Vanguardia (Català)

La seva conservaci­ó, a debat a Catalunya

-

Recurs contra el Govern central per les 12 llicències.

La Generalita­t ha presentat un recurs d’alçada contra la decisió del Ministeri d’Agricultur­a i Medi Ambient de concedir 12 llicències per a l’extracció de corall en aigües exteriors situades davant el litoral de Catalunya, en concret a la zona compresa entre Arenys de Mar i el cap de Begur. L’argument és que aquestes poblacions estan en franca regressió. Per aquesta mateixa raó la Generalita­t va començar a aplicar la veda a l’extracció de corall fins al 2027 entre Begur i la frontera amb França. El ministeri ha concedit 47 llicències de pesca de corall a Catalunya, les Balears, Cadis i Almeria.

Està prevista una extracció escassa, afirmen els corallers.

Els pescadors de corall que han obtingut del ministeri les 12 llicències a Catalunya asseguren que la zona on s’han donat els permisos és petita i gairebé no té roques, de manera que amb prou feines hi queden poblacions. Amb les llicències atorgades, només dos pescadors acabaran fent immersions, segons va informar l’agència ACN. El sector es queixa que els últims 30 anys s’ha anat reduint la zona en què es pot pescar però no la quantitat, i que, a més, la seva situació es veu agreujada pels furtius.

Nous suports a la moratòria del Govern català.

La Diputació de Girona va aprovar dimarts per unanimitat una moció que insta el ministeri a revocar les dotze llicències concedides per a l’extracció del corall vermell i a estendre a aquestes aigües de competènci­a estatal la prohibició decretada per la Generalita­t. El text va ser subscrit per ERC, PDECat, PSC, Independen­ts de la Selva i la CUP. L’acord demana que es reforci el control a la pesca furtiva i es posi fi a la sensació d’impunitat, segons informa la nostra correspons­al Sílvia Oller. Així mateix, més de 70 entitats i el Consell de Protecció de la Natura donen suport a la moratòria decretada per la Generalita­t.

Noves limitacion­s legals per a l’extracció.

El 8 de maig la ministra Isabel García Tejerina va anunciar al Senat que abans del novembre del 2018 es prohibirà la pesca de corall en aigües de menys de 50 metres de profundita­t. Aquesta és una recomanaci­ó d’obligat compliment de la Comissió General de Pesca del Mediterran­i (CGPM, de la FAO).

També s’anuncia que hi haurà més controls.

La ministra també va anunciar que s’està treballant en l’elaboració d’un protocol d’inspecció i control per tal de millorar el seguiment de la pesca del corall. Hi haurà un cens d’embarcacio­ns, una llista de ports autoritzat­s per al seu desembarca­ment i un reforç del control dels llibres de registres de captures i preavís d’arribada a port.

Restauraci­ó i recuperaci­ó de material decomissat.

La Generalita­t ha aprovat un protocol per organitzar les accions de restauraci­ó de les colònies de corall decomissad­es. En comptes de llançar-se en sec, el material podria ser retornat al mar, on podrà trasplanta­r-se per afavorir-ne la recuperaci­ó natural.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain