La Vanguardia (Català)

El clam de la dependènci­a

Més de 40.000 persones moren a l’any sense rebre l’ajuda promesa

- Madrid

Fa anys que el sector de la dependènci­a clama pel compliment de la llei que reconeix el dret a l’assistènci­a. Les seves veus, però, es diluïen entre les moltes altres que durant els anys de la crisi es van aixecar d’una punta a una altra del país.

Ara, tot i això, han decidit que ja n’hi ha prou, que no és acceptable que 40.000 persones dependents morin cada any sense haver rebut l’ajuda que la llei de la Dependènci­a els assigna. Tampoc que avui dia 310.000 persones que compleixen els criteris per rebre una prestació no la rebin i acabin agonitzant en llargues llistes d’espera. Un 65% són dones, un 75% tenen més de 79 anys, un 97% pateixen malalties cròniques i un 67% tenen un deterioram­ent cognitiu sever.

És el moment d’actuar, asseguren, i de posar al dia aquesta norma i dotar-la de prou recursos, perquè el futur immediat, el que dibuixen els experts, mostra una població envellida.

L’últim acte de protesta va tenir lloc ahir a Madrid i va ser protagonit­zat per un centenar d’entitats vinculades al sector de la dependènci­a, que van firmar un manifest en què demanen, tant al Govern de Mariano Rajoy com als grups parlamenta­ris, incloure als pressupost­os generals l’equiparaci­ó de l’IVA que paguen els usuaris dels serveis privats (10%) i els que són atesos en l’àmbit públic (4%).

La majoria dels que recorren

 ?? VICENÇ LLURBA ?? La majoria dels dependents en llista d’espera són dones
VICENÇ LLURBA La majoria dels dependents en llista d’espera són dones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain