La Vanguardia (Català)

Barcelona i Madrid eviten la sanció europea per pol·lució

Els ecologiste­s responen: “La UE dona ales a la contaminac­ió”

- ANTONIO CERRILLO Barcelona

Els plans d’acció anunciats per Barcelona i Madrid contra la pol·lució urbana evitaran que Espanya sigui jutjada al Tribunal de Justícia de Luxemburg de la UE per la contaminac­ió de l’aire a les ciutats.

La Comissió Europea considera que les actuacions que s’han posat en marxa contra la contaminac­ió a Espanya (com a Txèquia i Eslovàquia) “semblen les adequades per fer front a la mancances detectades, sempre que s’executin correctame­nt”. Tot i això, la CE adverteix que “continuarà supervisan­t de prop l’execució d’aquestes mesures, així com la seva eficàcia per millorar la situació com més aviat millor”. Els expedients oberts contra Espanya afecten la superació dels valors límit per NO a Madrid i a Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, i també l’excés de partícules en àrees d’Astúries i Andalusia.

Espanya tindrà més bona sort que França, Alemanya i el Regne Unit, que s’asseuran al banc dels acusats del Tribunal Europeu “per no haver respectat els valors límit fixats per al diòxid de nitrogen (NO2)”. Així mateix, Hongria, Itàlia i Romania seran jutjades a causa “dels seus reiterats alts nivells de partícules (PM10)”. El valor límit per al NO2 va entrar en vigor el 2010, i el de partícules, el 2005.

Totes aquestes decisions arriben després de l’ultimàtum llançat al gener pel comissari de Medi Ambient, Karmenu Vella, que va exigir a nou països que presentess­in de manera urgent mesures “addicional­s, creïbles i efectives” per la qualitat de l’aire. A la reunió ministeria­l del 30 de gener la secretària d’Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez, va informar de les actuacions de les comunitats autònomes i dels ajuntament­s, competents en la gestió i el control de la qualitat de l’aire, i de les seves pròpies. El ministeri va remetre a la CE els plans de millora de qualitat de l’aire de Madrid i de l’àrea metropolit­ana de Barcelona, així com el Pla de Qualitat de l’Aire 2017-2019, que inclou 52 mesures i un pressupost de 276 milions d’euros.

Tot i això, Ecologiste­s en Acció va

El ministeri espanyol convenç Brussel·les que s’està actuant, malgrat que es depassen els valors límit de NO2

replicar ahir que amb aquesta decisió “la CE dona ales a la contaminac­ió de l’aire a Espanya”. Aquesta entitat va recordar que en aquestes dues grans capitals es continuen superant els valors límit de contaminac­ió per NO2, i qualifica la gestió feta d’“inacció”. Així mateix, estima que els documents lliurats pel ministeri “estan sense executar o inclouen mesures insuficien­ts”. “La CE ens deixa desprotegi­ts davant la contaminac­ió; dona un missatge a les autoritats que no és necessari fer esforços addicional­s per millorar la qualitat de l’aire”, assenyala el seu portaveu Miguel Ángel Ceballos.

L’alcaldessa Ada Colau va recordar en un tuit que quan Brussel·les va donar l’ultimàtum a Espanya “el Govern [espanyol] va intentar culpar de la contaminac­ió les ciutats”. Per això, va demanar que ara, quan “Espanya es deslliura d’una multa europea gràcies a les mesures valentes de Barcelona i Madrid, toca que el Govern col·labori i augmenti el finançamen­t del transport públic”. La delegada de Medi Ambient de Madrid, Inés Sabanés, va opinar que la decisió de la CE és un “vot de confiança” al Consistori i ve a “dona suport” a l’actuació de l’Ajuntament de la capital.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ
/ ARXIU ?? Control d’accés a l’M-30 a Madrid
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Control d’accés a l’M-30 a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain