La Vanguardia (Català)

Les obres del nou Mini aplanen el camí del futur Espai Barça

L’estadi Johan Cruyff estarà enllestit el febrer del 2019 i ja permetrà començar a treballar a les Corts

- Barcelona

L’estadi Johan Cruyff, que es construeix a una bona velocitat de creuer a Sant Joan Despí, s’ha convertit en la peça clau per poder posar en marxa com més aviat millor les obres de l’Espai Barça, a les Corts. La inauguraci­ó de la nova instal·lació esportiva del Baix Llobregat està prevista per al febrer del 2019, quan es podrà començar a enderrocar l’actual Miniestadi i aclarir així definitiva­ment un calendari que fins fa un mes estava farcit d’incògnites pels reiterats retards que ha patit l’aprovació del projecte a l’Ajuntament de Barcelona.

Aquesta setmana mateix la subcomissi­ó d’Urbanisme de la Generalita­t ha donat el vistiplau a la proposta pactada entre l’executiu d’Ada Colau i el club que presideix Josep Maria Bartomeu. De tota manera, l’Espai Barça encara ha de superar alguns tràmits urbanístic­s. Durant dos mesos estarà en exposició pública i després serà necessari que es publiqui al Diari Oficial de la Generalita­t amb la firma del futur conseller de Territori, el nom del qual es podria donar conèixer les pròximes hores o dies. Serà a partir d’alesho- res quan se sol·licitaran les correspone­nts llicències d’obres per començar a treballar a les Corts.

Mentre el camí burocràtic avança –el projecte podria tenir sensibles modificaci­ons menors durant l’exposició pública–, a Sant Joan Despí ja es comença a entreveure la magnitud d’un camp de futbol per a 6.000 espectador­s i que necessitar­à una inversió de 12 milions d’euros.

Fins ara els únics inconvenie­nts soferts durant la construcci­ó del Johan Cruyff estan lligats a la meteorolog­ia. Les pluges que han caigut aquests últims mesos van coincidir amb la fonamentac­ió de l’estructura de l’edifici. Els possibles retards s’han recuperat i a l’abril es va començar a installar l’estructura metàl·lica d’acer, que juntament amb la coberta serà una de les senyes d’identitat de l’equipament esportiu, i la grada prefabrica­da. L’estadi s’està construint mitjançant un sistema de tecnologia de preconstru­cció que accelera els processos i permet reduir el temps d’edificació. La primera pedra, de fet, es va posar el desembre del 2017 i el final de les obres està previst per a 14 mesos després.

Serà al setembre quan es percebrà el gran canvi de la zona. Després de l’estiu s’instal·laran la coberta i la façana, de 140 metres de longitud, a què s’incorporar­à un mecanisme de dinamisme de lletres que permetrà introduir-hi missatges lluminosos. A l’octubre

es començarà a col·locar la gespa i s’habilitarà el camp de joc, uns treballs que tindran una durada de quatre mesos. Els seients del futur estadi i el videomarca­dor formaran part de les últimes actuacions abans de l’obertura del camp de futbol on jugaran el Barça B, el Barça Femení i el Juvenil quan disputi la Youth League.

Les obres que es duen a terme al municipi del Baix Llobregat s’estan compaginan­t amb els treballs als accessos a aquesta zona a través de la B-23 –ara en obres– i l’entorn del futur estadi, que actualment està potes enlaire. De fet, la masia de Can Felip, una construcci­ó veïna que amaga una torre medieval del segle XII, ha quedat dins de l’àmbit de la ciutat esportiva i serà rehabilita­da. De moment, el futur ús d’aquesta antiga finca protegida encara no és clar.

Arribats al mes de febrer del 2019 i un cop pugui traslladar-se l’activitat esportiva del Mini a Sant Joan Despí, podrien començar les tasques d’enderroc. La intenció del club és començar per la construcci­ó del nou Palau Blaugrana, la nova pista de gel i l’aparcament cobert d’autobusos de l’avinguda de Xile –equipament­s que es concentren a la mateixa parcel·la de terreny– i deixar per a l’estiu, quan no hi ha competició, les obres de remodelaci­ó del Camp Nou.

L’actuació urbanístic­a de l’entorn dels terrenys que el Barça ocupa a les Corts arrencarà gairebé alhora i ho farà a les zones que no comprometi­n les obres que es faran a la zona on s’aixecarà el Palau Blaugrana. El carrer Menéndez Pelayo i la primera fase de l’avinguda Joan XXIII seran els primers espais públics on es treballarà. A mesura que les obres avancin es continuarà actuant a la resta dels 32.000 metres quadrats de zones verdes que es preveuen als voltants.

Més complicada serà la reforma del carrer Doctor Gregorio Marañón, que fa anys que està empantaneg­ada per culpa de les obres de la línia 9 del metro, unes obres que no sembla que hagin d’acabar en un futur immediat.

De moment, tant l’Ajuntament de Barcelona com el club es mostren cauts a l’hora de valorar l’aprovació de l’Espai Barça per part de la Generalita­t. Sobre el projecte hi plana l’amenaça judicial dels veïns de l’entorn que no estan satisfets amb la proposta del club, malgrat que l’actual pla no té a veure res, ni en les dimensions ni en els futurs usos que tindran els edificis que s’hi ubiquin, amb altres iniciative­s faraònique­s del Barça de Josep Lluís Núñez i Joan Laporta.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’esquelet. Estat de les obres al costat de la masia de Can Felip, que serà rehabilita­da
LLIBERT TEIXIDÓ L’esquelet. Estat de les obres al costat de la masia de Can Felip, que serà rehabilita­da

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain