La Vanguardia (Català)

Sensellari­sme: prioritat de país?

- Laia Ortiz Tinenta d’alcalde de Drets Socials

ABarcelona hem vist com els darrers anys s’incrementa­va progressiv­ament la xifra de persones dormint al carrer des de les 658 detectades en el primer recompte de l’any 2008 fins a les 1.026 comptabili­tzades en el darrer, el maig del 2017. En paral·lel, l’Ajuntament i les entitats socials, agrupats en la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar, han incrementa­t la seva capacitat d’atenció de les 1.200 places d’allotjamen­t a les més de 2.000 actuals.

Allotjar més persones és una obligació política i moral, però les evidències d’arreu d’Europa ens demostren que no és la solució al problema. L’any 2017, a Berlín es van comptar 30.000 persones dormint en albergs i centres d’acollida, 10.000 més que l’any anterior. A Brussel·les, centre neuràlgic i simbòlic de la Unió Europea, el nombre de persones dormint al carrer es va duplicar entre el 2014 i el 2016.

La situació és preocupant. El 2016, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el Pla de Lluita contra el Sensellari­sme 2016-2020 per convertir el sensellari­sme en una prioritat política a la ciutat.

Amb les entitats socials especialit­zades, profession­als municipals i persones afectades i ateses en els diferents serveis, vam decidir línies d’actuació de ciutat. Ens vam proposar créixer en l’oferta de places residencia­ls basant-nos en les necessitat­s detectades i amb l’objectiu de reduir la pressió sobre els centres de primera acollida. Per això vam obrir un centre per a joves sense llar i un altre d’especialit­zat en l’acompanyam­ent a persones amb problemes de salut mental.

Els nous centres ofereixen habitacion­s petites o individual­s, i durant el 2018 i el 2019 es posaran en marxa dos recursos amb habitatges amb suport social. Perquè apostem per espais amb més intimitat i per la qualitat en l’atenció, es destinarà una important inversió a reformar els centres de primera acollida de la Zona Franca i Sarrià. Aquest mandat municipal, els allotjamen­ts i habitatges del Programa Municipal d’Atenció a Persones Sense Llar han crescut de les 1.046 places del 2015 a les actuals 1.343.

També s’han reforçat els equips de carrer i s’ha millorat la coordinaci­ó amb els serveis sanitaris. I, a partir de les aportacion­s del grup de persones sense llar del consell municipal de Benestar Social, hem aplicat un programa de reformes i millores en equipament­s residencia­ls, menjadors, centres de dia i serveis d’higiene.

Hi ha factors polítics que contribuei­xen que el sensellari­sme creixi: la falta de control dels preus dels lloguers, la desprotecc­ió legal de persones migrants, la regulació del mercat laboral que porta a una creixent precarieta­t o el no desplegame­nt de la renda garantida de ciutadania... Ens hauria de fer avergonyir a tots que les polítiques s’allunyin tant de la protecció de drets bàsics.

Barcelona dona servei a gent que ve de tot arreu buscant oportunita­ts per sortir del carrer. El 47% de les persones ateses als centres de primera acollida aquesta nit feia menys de tres mesos que eren a la ciutat quan van entrar-hi. No podem concentrar l’atenció en una ciutat quan la pobresa severa afecta tot el país. Per posar fi al sensellari­sme i atendre amb dignitat és urgent disposar de polítiques i inversions de país.

Per posar fi al sensellari­sme calen polítiques i inversions de país

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain