La Vanguardia (Català)

Més de 3.000 persones sense casa a Barcelona

El còmput anual de persones que dormen al ras registra 956 sensesostr­e als carrers de la capital catalana i 2.099 en equipament­s

- ÁLVARO LÓPEZ-BALCELLS Barcelona

Puja el nombre de joves que viuen a la via pública i dels que treballen però no poden pagar un lloguer

El recompte va començar puntual a les dotze de la nit. Més de 900 voluntaris, coordinats per la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPLL), van recórrer els carrers de Barcelona durant la matinada de dimecres per fer el còmput anual de persones que dormen al carrer. Agrupats en un total de 287 equips d’entre tres i quatre persones i repartits pels diferents barris, els voluntaris van pentinar durant dues hores cada carrer de la ciutat a fi de registrar les persones que dormen al ras a Barcelona. Espais com ara el port, Montjuïc, Collserola i alguns parcs van ser revisats per part de membres dels serveis d’intervenci­ó social durant la nit de dimarts.

Es van registrar un total de 956 persones dormint al carrer i 2.099 que van passar la nit allotjats en equipament­s, cosa que suma un total de 3.055 persones sense llar a Barcelona. Aquestes xifres reflecteix­en una lleu rebaixa en el nombre de persones que van dormir al ras respecte al recompte del 2017, que van arribar a un total de 1.026, alhora que mostren un repunt a l’allotjamen­t de persones en equipament­s, quan la xifra del recompte

anterior va ser de 1.945 acollits.

La Vanguardia va poder acompanyar un equip compost per dos representa­nts dels serveis socials, un empresari i dos comercials d’una agència de viatges que van pentinar els carrers delimitats per la Gran Via, el passeig de Sant Joan, el carrer Alí Bei i el carrer Sardenya. Els voluntaris han de registrar en un formulari i una app específica per al recompte el gènere de la persona, el lloc on ha estat trobada, si va acompanyad­a d’un animal i, en cas de formar part d’un grup, si és en un assentamen­t de persones amb la mateixa problemàti­ca. “En aquesta zona de l’Eixample no hi sol haver gaires sensesostr­e, però els que hi ha solen concentrar-se a l’entrada del centre cívic del barri”, comenta una de les educadores socials poc abans d’arribar a un assentamen­t d’onze sensesostr­e a la plaça del Fort Pienc. L’actual govern municipal ha augmentat de 16 a 31 les persones implicades en els serveis d’intervenci­ó social, un increment que, segons Laia Ortiz, tinent d’alcalde de Drets Socials, “permet més capacitat d’observació diària” i, en conseqüènc­ia, que el resultat que presenta el recompte anual dels voluntaris sigui cada vegada més similar a les xifres que s’estimen des del servei d’intervenci­ó social, que gestiona diàriament totes les qüestions relacionad­es amb el sensellari­sme. La missió d’aquest recompte és exclusivam­ent comptabili­tzar les persones i registrar les dades bàsiques per tenir una radiografi­a com més fidel millor del perfil de persones que dormen a Barcelona, una acció que sempre es mira de fer sense pertorbar la intimitat dels transeünts, amb qui no es parla en cap moment. Les dades que gestiona l’Ajuntament reflecteix­en la baixada de la mitjana d’edat dels sensesostr­e, que ha vist com els últims temps ha pujat el nombre de joves que viuen al carrer, com també la quantitat de persones que tenen una feina però no es poden permetre el lloguer d’un habitatge.

El titular d’avui –per desgràcia– és que més de 3.000 persones que viuen a Barcelona no tenen llar i prop de 1.000 dormen al carrer. Tot i això, des de la XAPLL esperen que algun dia la notícia sigui que els voluntaris van sortir a comptar persones al carrer i van tornar amb els formularis buits.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? La plaça del Fort Pienc és un punt freqüentat per persones sense llar a l’Eixample
LLIBERT TEIXIDÓ La plaça del Fort Pienc és un punt freqüentat per persones sense llar a l’Eixample
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Els voluntaris van pentinar tots els carrers de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Els voluntaris van pentinar tots els carrers de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain