La Vanguardia (Català)

‘El paisano’ segueix els passos d’‘El foraster’ des d’avui a La 1 Pablo Chiapella presenta l’adaptació del format a TVE

- Barcelona

L’actor i monologuis­ta Pablo Chiapella, popular pel paper d’Amador a La que se avecina, recorrerà des d’avui pobles de la geografia espanyola de menys de mil habitants per passar amb els veïns 48 hores i acomiadar-se’n amb un monòleg sobre la localitat i les seves històries. El paisano, que s’estrena aquesta nit a La 1 a partir de les 22.10 hores, és un format basat en el programa danès Comedy on the edge, ja conegut pels espectador­s catalans a través d’El foraster, el programa de TV3 conduït per Quim Masferrer.

Produït per Brutal Media –també al capdavant d’El foraster–, el programa es basa a descobrir persones amb bones històries per explicar que viuen en petits pobles d’Espanya. L’objectiu d’El paisano és servir de vehicle perquè els veïns expliquin les seves vivències de manera personal, emocionada i divertida. L’actor passa dos dies en cada localitat convivint amb els habitants i escoltant anècdotes, i com a comiat els ofereix un monòleg en què fa broma sobre les històries i les persones que ha conegut en cada poble i explica què s’emporta del lloc i què ha descobert.

L’espai té la seva primera parada a Burgi, un pintoresc poble de muntanya de poc més de 200 habitants ubicat a la vall del Roncal, a Navarra. Chiapella hi va amb el seu jeep per viure noves experiènci­es: amb en Pedro aprendrà a esquiar sense neu, amb les chicas de oro es convertirà en un crac jugant a cartes, també tindrà temps de fer escultures amb una motoserra i, com a colofó final, es dedicarà a alimentar més d’un centenar de voltors famolencs.

En l’acostament a aquestes petites localitats, Chiapella confessa que ho fa “amb sinceritat absoluta i humilitat autèntica” i que al final s’acaba convertint en un paisà més: “He conegut els veïns, m’han explicat les seves vivències i encara mantinc relació amb molts. Els únics protagonis­tes són la gent que apareix al programa”.

Chiapella remarca la gran diferència de la vida que hi ha entre les grans ciutats, on sovint “no coneixes el de davant”, i la dels pobles, “on tothom es coneix”. Per a aquest actor i monologuis­ta nascut a Albacete, el poble “és un món savi, lliure i autèntic”, i destaca que la voluntat i la intenció del programa “no és ensenyar res a ningú, sinó que nosaltres anem allà perquè ens ensenyin coses”.

Altres destinacio­ns que visitarà el programa en la seva primera temporada són Almonaster la Real (Huelva), Canillas de Aceituno (Màlaga), Calabardin­a (Múrcia), Sotés (La Rioja), Torrellas (Saragossa), Tazones (Astúries), Artenara (Gran Canària), La Alberca (Salamanca), Motilleja (Albacete), Cofrents (València) i Sardiñeiro de Abaixo (A Coruña).

 ?? RTVE ?? Pablo Chiapella amb dos veïns de Burgi, primera parada del programa
RTVE Pablo Chiapella amb dos veïns de Burgi, primera parada del programa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain