La Vanguardia (Català)

Vides errants

- JORDI BATLLE CAMINAL

Lean on Pete

Direcció: Andrew Haigh Intèrprets: Charlie Plummer, Steve Buscemi, Chloë Sevigny, Steve Zahn Producció: Gran Bretanya, 2017. Durada: 121 min. Drama

Com el seu col·lega nord-americà Ira Sachs, autor de les esplèndide­s Verano en Brooklyn i L’amor és estrany, el britànic Andrew Haigh és un cineasta d’una sensibilit­at exquisida: sense renunciar a les convencion­s dels gèneres, aporta una mirada subtil i honesta als personatge­s que habiten les seves pel·lícules, dels quals extreu sinceritat i un humanisme gens afectat pel sentimenta­lisme, de què fuig com si fos la pesta. Així eren les precedents Weekend i 45 años. I així és Lean on Pete, que, malgrat que és anglesa de producció, és intrínseca­ment americana en tipografie­s i iconografi­a. El seu heroi és un adolescent solitari malgrat els lligams que encara manté amb el pare, que es trencaran tràgicamen­t al llarg del film. L’amor per un cavall destinat a ser sacrificat el portarà a robar-lo i a recórrer amb ell les carreteres, com un vaquer d’altres temps, a la recerca d’una tia llunyana de Wyoming de parador desconegut.

Pel camí, trobades, incidèncie­s i creixent vagabunder­ia. És un material dramàtic del qual Nicholas Ray n’hagués tret or pur. Haigh observa amb tacte i amor les seves criatures i el paisatge, tots retratats amb traç naturalist­a i to sever. Magnífic el jove actor protagonis­ta, Charlie Plummer, el John Paul Getty III de la recent Todo el dinero del mundo, i formidable l’elenc de secundaris, de Chloë Sevigny a Steve Zahn, passant per un portentós Steve Buscemi pel qual reverbera tota una poètica del loser del cinema americà, en la tradició del Richard Widmark de l’oblidada Cuando mueren las leyendas.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain