La Vanguardia (Català)

Repetició de la jugada

- JORDI BATLLE CAMINAL

Deadpool 2

Direcció: David Leitch Intèrprets: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beetz Producció: EUA, 2018. Durada: 111 minuts. Acció

En l’univers fílmic dels superheroi­s Marvel, l’humor és senya d’identitat. El va posar en marxa Sam Raimi ja en la seva primera epopeia de Spiderman, personatge que ha continuat adherit a la ironia fins a la recent i francament reivindica­ble Spiderman homecoming. Les bromes que es fan entre ells els membres dels Venjadors són emblemàtiq­ues, tot i que en l’última i aparatosa Infinity war la cosa va a menys. La camaraderi­a dels 4 Fantàstics tendeix igualment a la broma, gairebé d’índole hawksiana. El cas concret de Deadpool va uns quants passos més enllà: les seves aventures no és que continguin humor: són de cap a peus i de babord a estribord pura paròdia, gairebé en l’òrbita del triumvirat Zucker & Abrahams & Zucker. Estrenada a començamen­ts del 2016, Deadpool ens presentava al superheroi més metalingüí­stic de la història, que amb una verborrea sense fre ens remetia a tots els còmics i pel·lícules del ram imaginable­s, tant en la veu en off persistent com en els diàlegs, a més interpel·lant l’espectador.

Deadpool 2 repeteix descaradam­ent la jugada, i amb bastantes més dosis d’enginy que el precedent. La trama, que inclou els viatges en el temps amb propòsits similars als de Terminator , té poca substància, però tant hi fa, perquè el que compta és el continu i incessant remolí d’acudits, referèncie­s, citacions i al·lusions i la mala llet que generosame­nt ens obsequia ja des del seu primer pla, una burla cruel de Wolverine de veritat impagable.

La fauna d’X-Men torna a ser protagonis­ta d’alguns dels millors gags. La sort dels nous superheroi­s fitxats pel protagonis­ta en la seva primera missió forma una seqüència salvatge que sens dubte passarà als annals del gènere. Que l’actor que interpreta l’antagonist­a Cable, Josh Brolin, sigui el mateix que a Infinity war dona vida al megamalvat Thanos també mereix un apunt en el diàleg.

I fins i tot la Yentl de Barbra Streisand té aquí el seu record, astutament teixit amb el de Frozen. Tota una festa per a connaisseu­rs.

 ?? ARXIU ?? Ryan Reynolds a Deadpool 2
ARXIU Ryan Reynolds a Deadpool 2

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain