La Vanguardia (Català)

La distribuci­ó llança un ‘black friday’ al maig per activar la venda en línia

La campanya de promocions s’emmarca en un context de debilitat del consum

- AINTZANE GASTESI

Grans operadors de distribuci­ó s’han inventat un nou black friday digital en ple mes de maig en ocasió del dia mundial d’Internet, que se celebrava ahir, dia 17. Grups com El Corte Inglés, Ikea, Carrefour, Imaginariu­m o la Fnac s’aboquen a oferir ofertes per a les vendes exclusives a través d’internet que en alguns casos arriben a descomptes de fins al 60%. “Les empreses busquen constantme­nt excuses per llançar campanyes que motivin el consumidor”, assegura Albert Viñals, professor de psicologia del consum a Escodi i expert en màrqueting en línia.

En un nou escenari en el qual les campanyes de rebaixes han perdut força, les empreses procuren oferir nous estímuls. D’aquesta manera es va impulsar el black friday, que ja s’ha situat com el dia de més volum de vendes al mercat espanyol. “Tot i que avui és una campanya encara poc coneguda i que no s’aplica massivamen­t, si els grans operadors aposten per ella, pot acabar instaurant-se”, afirma Viñals.

L’elecció de la data, a mitjans de maig, no és fútil, ja que és una època que no destaca per la gran activitat comercial. Segons les últimes dades d’Acotex, associació del comerç tèxtil, les vendes de moda i complement­s travessen un moment delicat des de principis d’any i a l’abril van continuar en números vermells (-1,7%). Per la seva part, després de publicar les dades de vendes del mes d’abril, amb un increment del 2,1%, l’associació comercial catalana Comertia va avisar a començamen­ts d’aquest mes d’un alentiment del consum. “Mentre que altres sectors de consum com els serveis, l’automoció o la restauraci­ó creixen per sobre del 6%, segments com la moda estan en un -3,9% respecte a l’any passat”, destaca l’indicador de retail de Comertia, associació que agrupa 4.000 punts de venda principalm­ent a Catalunya.

Els resultats quadrimest­rals de Comertia mostren una tendència a l’alentiment del consum; concretame­nt entre gener i abril, les vendes se situen 2,4 punts per sota de l’any 2017. El 60% dels empresaris de l’associació afirmen que creix per sota de les seves previsions i només un 15% estan satisfets amb la projecció de les vendes. “Aquesta campanya, com el black friday, té a més el component d’impulsar especialme­nt les vendes per internet per fer front a la forta competènci­a dels gegants internacio­nals de l’e-commerce”, assenyala Viñals. Segons dades d’El Corte Inglés, un dels primers grups que van implantar aquesta campanya en línia, “la companyia espera superar més de vuit milions de visites al seu web durant la Setmana d’Interxifre­s net”. En el seu cas, la campanya s’estén més enllà d’una setmana i se celebra del 10 al 20 de maig. Durant la campanya del 2017, la companyia va experiment­ar un creixement del 60% en comandes respecte al mateix període de l’any anterior.

Segons les últimes dades de la CNMC correspone­nts al tercer trimestre del 2017, el volum de negoci per internet es troba en històrique­s. En el tercer trimestre, el comerç electrònic a Espanya va assolir unes vendes de 7.785 milions d’euros i acumulava un total de 28.536 milions en els primers nou mesos de l’any. Des del 2013, les vendes registren una mitjana d’increment superior al 5% cada trimestre, revela l’estudi “L’e-commerce a Espanya”, elaborat per EAE. Segons les seves dades, el 55% de ciutadans espanyols d’entre 16 i 74 anys van comprar a través d’internet el 2017.

Els sectors amb més activitat en línia al mercat espanyol van ser els viatges (un 15,6%), el transport aeri (9,9%) i les peces de vestir, amb un 5,1% del total de les vendes del sector.

El sector de la moda presenta senyals de debilitat de vendes, segons Acotex

El 55% dels ciutadans d’entre 16 i 74 anys van comprar en línia el 2017

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Campanyes El consumidor necessita estímuls constantme­nt, per impulsar les compres
ÀLEX GARCIA Campanyes El consumidor necessita estímuls constantme­nt, per impulsar les compres
 ?? FONT: CNMC
LA VANGUARDIA ??
FONT: CNMC LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain