La Vanguardia (Català)

L’angoixa del BCE

- Josep Oliver Alonso

La política monetària està tan sobrecarre­gada que el marge per fer front a una altra crisi és ja molt limitat

S’acosta la cimera de l’euro del 28 i 29 de juny. La que hauria d’haver reformat l’eurozona després del nonat acord Merkel-Macron. De tot el que es va proposar, potser l’únic que pot salvar-se seria un suport públic per liquidar bancs. Perquè de fet continuem immersos en un debat insoluble: Alemanya i els seus aliats s’oposen a qualsevol transferèn­cia de recursos a països en dificultat­s i, en tot cas, la condicione­n a les reformes i l’austeritat, mentre que França i Itàlia insisteixe­n a mancomunar riscos i crear fons d’estabilitz­ació en l’expansió que permetin mitigar la crisi, sense cap condició.

Potser no tot està decidit i es podrà avançar en la necessària reforma. La inusual activitat pública del BCE sembla indicar-ho. Primer va ser Draghi. Fa pocs dies destacava la necessitat de mecanismes fiscals d’ajuda, sense condiciona­r-la ni a l’austeritat ni a les reformes. Després ha estat el butlletí mensual del BCE del maig, en què s’han destacat les diferèncie­s entre els EUA i l’eurozona en l’absorció de xocs econòmics. Entre el 1999 i el 2016, als EUA aquells impactes es van suavitzar un 60% per transferèn­cies entre estats (privades i públiques). A l’eurozona, en canvi, aquella absorció col·lectiva va ser només del 20%: la major part de l’ajust es va operar dins de cada país, agreujant les crisis nacionals. Per això, els seus autors demanen mecanismes de suport col·lectiu: un sistema únic de garantia de dipòsits o suports fiscals per a la reestructu­ració o liquidació de bancs. Encara que és molt més vistosa la seva petició de crear un fons d’estabilitz­ació fiscal, finançat per tots, que permeti transferèn­cies cap als països en crisi. Per exemple, un subsidi d’atur conjunt o un pressupost d’inversió comuna, que només es posarien en marxa quan un país s’enfonsés en la recessió.

Respecte de les propostes, res de nou sota el sol. El que és innovador, i ho és molt, és que sigui el BCE el que prengui partit. Per afegir insult a la injúria, Vítor Constâncio, el seu vicepresid­ent, ha afirmat que el sud ja ha fet els deures i que, per tant, a Alemanya li ha arribat l’hora de compartir riscos.

Aquestes inusuals posicions expressen una cosa que ens hauria de preocupar, i molt: que la política monetària està tan sobrecarre­gada (tipus d’interès nuls i compra de més de 2,3 bilions d’actius) que el marge de maniobra per fer front a una altra crisi és ja molt limitat. Venint del BCE, es tracta tant d’una petició d’auxili, perquè els governs dissenyin mecanismes fiscals conjunts per afrontar la pròxima recessió, com d’una advertènci­a seriosa: ningú no pot esperar que la política monetària tingui el protagonis­me que ha tingut del 2010 al 2018.

Tant de bo que les espases continuïn enlaire i el BCE se surti amb la seva. Perquè els núvols que s’acumulen no anticipen res de nou. I quan la tempesta esclati, valdria més estar previnguts. Encara que nosaltres, incòlumes al descoratja­ment, continuem fent la nostra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain