La Vanguardia (Català)

Les exportacio­ns al Regne Unit s’alenteixen per l’efecte del Brexit

- CONCHI LAFRAYA

El Banc d’Espanya va constatar ahir que les exportacio­ns al Regne Unit van caure un 6% l’any passat a conseqüènc­ia del Brexit. Entre altres motius, per la depreciaci­ó d’un 7% de mitjana anual de la lliura respecte a l’euro.

Un article analític elaborat pel supervisor assenyala que el nombre d’empreses espanyoles que venien béns al Regne Unit va créixer un 8% entre el 2012 i el 2017, fins a 11.695. No obstant això, el 2017 “es va frenar el procés d’expansió, amb una caiguda del nombre d’exportador­s del 0,8%, que s’ha estès tant entre les grans empreses com en les pimes”, apunta. De fet, contínua aquest estudi, “les vendes al Regne Unit dels exportador­s regulars van disminuir un 4% el 2017, a causa, principalm­ent, de l’evolució de les que correspone­n a les grans empreses”. Aquest comportame­nt contrasta amb l’augment del 8% registrat per les exportacio­ns a la Unió Europea.

Hi ha dos sectors que acumulen el 50% de les exportacio­ns: l’agroalimen­tari i l’automoció. I aquests dos no han notat tant l’aturada en les vendes per l’efecte Brexit. El document remarca que el potencial impacte negatiu sobre el teixit empresaria­l espanyol està “esmorteït” per la diversific­ació geogràfica d’exportador­s i importador­s i els seus nivells d’eficiència.

No obstant això, l’estudi adverteix que si els resultats de la negociació entre el Regne Unit i la Unió Europea es plasmen en l’adopció de barreres comercials, les empreses espanyoles que mantenen relacions comercials amb aquest país es veurien afectades i es limitarien les possibilit­ats de penetració per a les empreses espanyoles interessad­es en el mercat britànic.

A més, notifica que existeixen grans diferèncie­s entre les companyies grans “més productive­s i diversific­ades geogràfica­ment” i les mitjanes i petites, que podrien patir “més fragilitat”. Com és habitual per a altres destinacio­ns, la major part de les empreses són pimes, per sobre del 85% tant en els exportador­s totals com en els regulars, si bé les grans empreses acumulen al voltant del 90% del volum de les exportacio­ns al mercat britànic.

A banda de les relacions comercials, hi ha grans empreses com el Santander, Telefónica, Ferrovial o Banc Sabadell que estan implantade­s al Regne Unit i els efectes del Brexit han passat factura als seus resultats de l’any passat, com també als del primer trimestre d’aquest exercici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain