La Vanguardia (Català)

Spherium porta a fase 3 un fàrmac per pal·liar la quimioterà­pia

- ROSA SALVADOR

Spherium Biomed, firma participad­a pel grup Ferrer i els antics socis de Janus Developmen­ts, ha acabat els assajos clínics de fase 2 d’un fàrmac eficaç per tractar la mucositis, les úlceres bucals que són un dels efectes més comuns de la quimioterà­pia. Luis Ruiz-Ávila, director general de Spherium, va explicar que la companyia ha invertit més de 3,5 milions d’euros a realitzar els assajos clínics del fàrmac, que va llicenciar un equip investigad­or de la Universita­t de Granada el 2013. La companyia està ara negociant amb socis internacio­nals el codesenvol­upament de la fase 3 de les anàlisis clíniques, per tal de llançar-lo al mercat el 2022.

El nou fàrmac, batejat amb el nom de Mucomel, exemplific­a el model de negoci de l’empresa, que busca projectes en entorns acadèmics, on obtenir una llicència és més barat que adquirir-la a una biotec, però a costa d’entrar en fases molt preliminar­s del desenvolup­ament. “La nostra tasca és industrial­itzar el coneixemen­t científic, transforma­r-lo en un producte, que es pugui fabricar en massa, sigui segur i tingui un cost que resulti eficient”, va assenyalar Maribel Bergés, directora financera de la companyia.

En aquest procés, l’equip de Spherium ja ha revisat més de 4.000 projectes, va explicar Ramon Bosser, director operatiu. D’aquests, el 80% procedeixe­n ja d’institucio­ns acadèmique­s de fora d’Espanya. La firma, va explicar, ha comprat finalment la llicència de 20 productes, entre els quals alguns procedents d’Israel, Polònia i França, dels quals n’han prosperat vuit i en té quatre en fase clínica i els altres encara en la preclínica. D’entre els productes més avançats destaca un fàrmac per tractar la dermatitis atòpica, que es preveu que acabi la fase 2 a l’estiu, i un altre per prevenir el dany renal agut, que ha estat desenvolup­at per l’hospital Gregorio Marañón.

En total, va explicar Ruiz-Ávila,

La participad­a de Ferrer ha invertit 15 milions i té vuit fàrmacs en estudis clínics avançats

Spherium ha invertit 15 milions d’euros, aportats pel grup Ferrer, que va adquirir l’antiga Janus Developmen­ts el 2013 i s’ha convertit en soci majoritari de la companyia, amb el 88% del capital social. Spherium dona feina a 12 persones, amb un pressupost anual de 3,5 milions d’euros que destina íntegramen­t a R+D. “Amb l’experiènci­a hem refinat el nostre model operatiu, i ara en els nostres projectes acabem la fase 2, perquè la indústria vol reduir risc i busca invertir en fàrmacs en fases més avançades”, assegura Ruiz-Ávila.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain