La Vanguardia (Català)

El grafiti de Radio Liberty provoca controvèrs­ia a Girona

Les administra­cions s’oposen a l’obra de l’artista Marina Capdevila

- Pals

L’empremta pictòrica que l’artista Marina Capdevila ha deixat a l’edifici abandonat de Radio Liberty, situat a la platja de Pals (Baix Empordà), ha aixecat polseguera al territori.

Tant l’alcalde de Pals, Sergi Brull, com el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon –que van tenir coneixemen­t dels fets a través de l’article de La Vanguardia (publicat dilluns)–, es mostren perplexos i també contraris a l’actuació de l’artista, que per estampar la seva obra es va enfilar sense permís al terrat d’aquest complex.

Bramon demanarà al cap de Costes del Ministeri de Medi Ambient un informe, i “si ningú no em força, no hi haurà cap sanció”. Per la seva banda, Brull, que defensa l’art urbà dels grafitis, considera, tot i això, que “tot té un lloc” i que “aquest edifici, que forma part del patrimoni històric, hauria d’haver quedat fora d’aquesta proposta”. Els terrenys de la històrica emissora abandonada són propietat de l’Estat i formen part del parc natural del Mongrí, Illes Medes i Baix Ter. Brull lamenta, a més, “la deixadesa en què l’Estat té aquest espai i la falta de mantenimen­t”. “La tanca perimetral està feta malbé en diferents punts, cosa que permet l’accés incontrola­t. Hi ha un deterioram­ent de l’espai que fa possible fer actuacions d’aquesta mena. Si l’edifici hagués estat de titularita­t municipal, no s’hauria permès”, adverteix. “Malgrat el valor artístic que pugui tenir aquesta obra, ens preocupa que en aquest espai es pugui accedir sense vigilància ni tanca perimetral”, admet també el subdelegat.

La Fundació Mar, una organitzac­ió sense ànim de lucre dedicada a la investigac­ió del medi natural i marí, va oferir de transforma­r les antigues instal·lacions en un centre de conservaci­ó de la biosfera anomenat Aqvam. De moment, però, no s’ha fet cap pas en aquesta direcció.

“L’Estat s’escuda en el fet que la cessió de l’espai a la fundació està pendent i que fins que aquesta no tingui la concessió firmada no té competènci­es. I en aquests llimbs administra­tius,l’espai es va degradant cada vegada més”, informa l’alcalde. “La Generalita­t és la que hauria de fer la concessió administra­tiva”, puntualitz­a el subdelegat, que confessa que li hauria agradat que “ja estigués en marxa el funcioname­nt, la regeneraci­ó i el projecte de rehabilita­ció”.

En canvi, Xevi Masó, codirector del festival Milestone Project, el Festival d’Art Urbà Contempora­ni de Girona, considera que “és una forma d’expressió de l’art” i per ell “no es tracta d’un acte de vandalisme”. “És divertit, tot i que si no estava pactat és més dubtós”, assegura. “En el nostre cas fem previsió i tenim permisos, però l’origen d’aquestes feines prové dels suburbis i la il·legalitat. I sense aquest origen d’il·legalitat no existiria l’expressió actual de l’art urbà tal com s’entén avui”, explica.

L’actuació posa de manifest “la deixadesa de l’espai i la falta de mantenimen­t”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain