La Vanguardia (Català)

El Govern participar­à en el debat del finançamen­t

Economia anirà a la reunió de la comissió sobre el futur model Aragonès propugna que es reestructu­ri el deute amb el FLA

- EDUARDO MAGALLÓN

La Generalita­t torna a la taula de negociació sobre el futur model de finançamen­t autonòmic després d’haver-ne estat al marge els últims mesos. Tot i així, el vicepresid­ent econòmic de la Generalita­t, Pere Aragonès, va voler puntualitz­ar ahir que la presència es limitarà a un representa­nt de caràcter tècnic a diferència de la resta. Les altres comunitats hi enviaran un representa­nt polític.

Aragonès va voler enviar un missatge: “S’equivoca l’Estat si creu que canviarem l’autodeterm­inació per unes dècimes més d’IRPF o per un canvi en el Fons de Suficiènci­a”. Ho va dir ahir durant una conferènci­a en el marc dels Dinars Cambra que organitza la Cambra de Comerç de Barcelona i en què participa La

Vanguardia. Al matí, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar al Congrés dels Diputats que, “el Govern de la Generalita­t ha designat una persona perquè participi en la comissió de Finançamen­t Autonòmic que se celebrarà abans que s’acabi el mes de setembre.

El compromís del Govern per enviar un representa­nt de la Generalita­t a una comissió estatal es produeix després que la Generalita­t l’any passat deixés de participar en les reunions del consell de política fiscal i financera i en el grup de treball sobre finançamen­t autonòmic. Fonts del Govern vinculen la presència de la Generalita­t en aquest fòrum multilater­al com una concessió prèvia a la reunió bilateral de la comissió mixta de dimarts vinent, dia 25, en la qual el Govern aspira que l’Estat li reconegui el pagament de tota o una part del deute xifrat en 7.607 milions d’euros.

Encara que Aragonès va dir que la participac­ió a la taula de discussió sobre el finançamen­t autonòmic és tècnica, sí que va apuntar que un dels objectius que tenen es vigilar el compliment del sistema actual. També va aportar algunes idees sobre la manera d’afrontar el problema del deute públic de les autonomies i específica­ment de les que depenen del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmic). Aragonès va dir que “la voluntat de la Generalita­t és finançar-se als mercats”, però per a això abans cal abordar el problema del deute. Entre les solucions que va proposar el vicepresid­ent econòmic van destacar les de reestructu­rar el deute o convertir-lo en perpetu. Aquesta va ser una de les principals discussion­s del grup de treball sobre finançamen­t autonòmic que va imposar el PP l’any passat i en el qual no hi va haver acord entre comunitats gaire endeutades com València i altres com Aragó. Catalunya no va enviar cap representa­nt a aquell grup.

En relació amb l’estratègia dissenyada pel Govern del PSOE per poder tirar endavant el nou camí de dèficit que permet negociar uns pressupost­os amb un increment de la despesa pública. Aragonès va explicar de manera gràfica que “davant el bloqueig, driblatge. Em sembla bé, ho votarem”.

Aragonès va confirmar que el Govern no vol seguir el camí de l’Executiu central i descarta apujar el tipus de renda que paguen els contribuen­ts que cobren més de 140.00 o 150.000. D’aquesta manera, el tram estatal de l’IRPF se situaria en el 26,5%, amb la qual cosa superaria el tram autonòmic de la Generalita­t (25,5%). Aragonès es va mostrar partidari d’aprofundir en la “lluita contra el frau fiscal” o en la revisió de la fiscalitat de les rendes del capital abans d’apujar l’impost de la renda.

Respecte a la possibilit­at que ERC pogués donar el seu suport als pressupost­os de l’Estat a canvi que el PSOE votés els comptes catalans al Parlament, Aragonès va dir que no es pot donar el suport a un Govern que manté que hi va haver un delicte de rebel·lió en relació amb els fets que van succeir a Catalunya el mes d’octubre passat. El vicepresid­ent va afegir que resulta “contradict­ori” que el Govern central avali un procés judicial que sol·licita “penes de trenta anys” per a dirigents independen­tistes i alhora cregui que ERC és prou bona com per donar suport als pressupost­os de l’Estat. “No podem abstreure” les dues qüestions, va assenyalar abans de precisar que s’hauran “d’avançar les dues coses en paral·lel”.

El vicepresid­ent d’Economia va fer ahir un repàs per la situació de l’economia catalana i va pronostica­r que l’any vinent la taxa d’atur se situaria per sota del 10% el 2019. Actualment està en l’11,4%. En relació amb una possible desacceler­ació econòmica va recordar que la comunitat ha estat creixent ininterrom­pudament des de l’any 2013 i que ja fa anys que esperaven una frenada a la pujada del PIB que no ha arribat a materialit­zar-se encara.

NEGOCIACIÓ

PRESSUPOST ESTATAL El vicepresid­ent avisa que no canviaran autodeterm­inació per dècimes de l’IRPF ERC dona suport al “driblatge” del PSOE per saltar-se el Senat i aprovar el dèficit

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? El vicepresid­ent d’Economia, Pere Aragonès, va fer una conferènci­a ahir a la Llotja de Mar
QUIQUE GARCÍA / EFE El vicepresid­ent d’Economia, Pere Aragonès, va fer una conferènci­a ahir a la Llotja de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain