La Vanguardia (Català)

La Mercè no dissol l’acampada de Sant Jaume

Els accidents mortals han continuat pujant aquest estiu en relació amb l’anterior, tot i que menys que la primera meitat de l’any

- Barcelona

Els independen­tistes mantindran tres tendes reivindica­tives

Les xifres de mortalitat de Catalunya s’equiparen, després d’un semestre dramàtic, a la resta d’Espanya

Després d’un primer semestre terrible, que la Generalita­t va arribar a qualificar d’“emergència viària” perquè els morts en sinistres de trànsit estaven a punt d’arribar a una pujada d’un 50%, aquest estiu, malgrat que la situació continua sent molt complexa i preocupant, s’ha aconseguit frenar l’increment. Els responsabl­es del Departamen­t d’Interior van facilitar ahir les xifres de sinistrali­tat entre el 22 de juny i l’11 de setembre. Durant aquestes setmanes de màxima mobilitat per les vacances d’estiu van morir 52 persones, respecte a les 45 del mateix període de l’any passat.

Les xifres continuen sent molt dolentes, però almenys els Mossos d’Esquadra de la divisió de trànsit i els tècnics del Servei Català han aconseguit frenar el ritme de la pujada amb un pla de contenció que ha suposat un gran esforç de presència en 103 trams de totes les vies, en els quals s’ha posat en evidència que el conductor, si veu un uniforme, aixeca el peu de l’accelerado­r.

L’anàlisi dels sinistres mortals d’aquest estiu palesa, una vegada més, que els conductors són majoritàri­ament responsabl­es directes dels accidents de trànsit. La freda estadístic­a torna a revelar aspectes de la seguretat que semblaven completame­nt superats. Un 16% de les víctimes mortals d’aquest estiu no portava cordat el cinturó de seguretat. Fa temps que se sap i es difon que el cinturó de seguretat, en determinad­es col·lisions, salva la vida del que el porta posat, perquè evita sortir disparat. Les policies de trànsit i locals sancionen molt fort si no es porta cordat, però és que més enllà del càstig, la gent hauria d’interiorit­zar que cal lligar-se el cinturó, com cal calçarse quan surten de casa per passejar. “Hi ha determinat­s missatges de seguretat, de protecció, en què convé continuar insistint perquè les estadístiq­ues demostren que s’obliden”, va ressaltar el comissari Joan Carles Molinero, responsabl­e de la comissaria general de mobilitat dels Mossos i que té al davant la complexa tasca de reduir la sinistrali­tat en un dels moments en què la divisió de trànsit té menys policies.

De moment aquest estiu han aconseguit acostar-se a les xifres de la resta d’Espanya. La setmana passada, el director de la direcció general de Trànsit, Pere Navarro, feia públic el balanç de la sinistrali­tat, amb un increment d’un 15%, un punt menys que a Catalunya, després d’un primer semestre en què la distància era abismal.

En els 103 trams de contenció d’accident mortals, que sumen un total de 2.167 quilòmetre­s de les vies sota control, els accidents mortals van descendir un 18%, de manera que aquest estiu van passar de 39 víctimes a 32. La dada, va assegurar el comissari Molinero, evidencia que convé estendre aquest pla al màxim nombre de trams de la xarxa viària catalana i, per això, tenir a disposició les diverses policies locals. Ara mateix, però, continuen sense posar-se sobre la taula nous remeis que parin aquesta sagnia tan grossa.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain